Над 750 хиляди граждани на ЕС са подали молба да останат във Великобритания след Брекзит

1
179
Добави коментар

Повече от 750 000 граждани на Европейския съюз са кандидатствали да останат да живеят във Великобритания, след като страната напусне единния блок, заяви в четвъртък британският министър на вътрешните работи Саджид Джавид, съобщава Ройтерс.

Въпросът какво ще се случи с повече от 3 милиона граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, беше един от първите, които трябваше да бъдат разисквани при разговорите за развод с единния блок. Великобритания заяви, че гражданите на ЕС трябва да подадат молба за „постоянен статут“ най-малко до 31-ви декември 2020-а година, независимо дали британският парламент одобри Брекзит сделка с ЕС.

На този етап Великобритания трябва да напусне съюза до 31-ви октомври, но след като премиерът Тереза ​​Мей се оттегли от своя пост, онези, които се борят да я заместят, са разделени по въпроса дали да търсят отново промяна на този краен срок.

„Гражданите на ЕС са наши приятели, съседи и колеги, които допринасят толкова много за тази страна. Какъвто и да е резултатът от Брезкит, ние искаме те да останат“, заяви Саджид Джавид, като добави, че досега са били подадени 750 хиляди заявления от европейски граждани за постоянно пребиваване в Обединеното кралство.

Данни, публикувани от неговото министерство, показаха, че общо 621 400 души са подали заявления до края на април, като 389 900 от тях са постъпили през първия месец, след като самата програма стартира напълно на 30-и март, а останалите са били подадени още по време на тестова фаза, която започна през август миналата година.

Съгласно Схемата за уседналост на ЕС, на гражданите на съюза, които са живели непрекъснато във Великобритания в продължение на пет години, може да бъде предоставен статут на уседналост, според който им се предоставят същите права за работа, обучение и достъп до доходи и услуги, каквито те и понастоящем имат.

Най-голямата група са полските граждани, като към момента са подали заявления 103 200 души, последвани от 89 900 румънци и 70 800 италианци, показват данни на вътрешното министерство.

Взето е решение за подадени общо 445 000 заявления, като на една трета от тях е предоставен статут на уседналост. Останалите са получили „предварителен“ статут на уседналост и те могат да кандидатстват за постоянен такъв, когато достигнат заложения петгодишен период.