97-годишен ветеран скочи с парашут в чест на десанта в Нормандия (СНИМКИ)

1
98
Добави коментар

Деветдесет и седем годишният американски ветеран Том Рийс скочи с парашут в сряда, за да почете паметта на участниците в операцията „Овърлорд“. Ветеранът скочи в град Карантен, където се е приземил преди 75 години.

„Знам какво може да се случи. Не искам никакъв инцидент, няма да има проблем. Ще успеем, защото това е нашата мисия“, каза той.

Ветеранът добави, че Франция е второто му семейство:

„Ако трябва да се върнем още веднъж, ще го направим“

Той скочи заедно с над 200 парашутисти от 14 различни страни.

По време на честванията във Франция още двама ветерани – Хари Рийд (95 г.) и Джон Хътън (94 г.) повториха приземяването си с парашут в Нормандия 75 години по-късно.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания Тереза Мей честваха заедно 75-годишнината от десанта в Нормандия с откриването на първата част от мемориал на загиналите британски войници във Вер сюр мер в нормандския департамент Калвадос.

На церемонията на американското военно гробище в мемориалния комплекс Омаха Бийч, Еманюел Макрон и Доналд Тръмп отдадоха почит на загиналите.

Десантът в Нормандия на 6 юни 1944 г. е най-масовият в историята по брой на участващи плавателни съдове – от близо 7 хиляди кораба на плажовете в Нормандия дебаркират над 150 000 души.