И Facebook с удар срещу Huawei :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник,…

1
288
Добави коментар

Китайските смартфони вече няма да имат предварителна инсталация на приложенията Facebook, WhatsApp и Instagram

Facebook Inc вече не позволява предварително инсталиране на своите приложения на телефони Huawei – поредният удар за китайския технологичен гигант, който се бори да удържи бизнеса си на фона на забраната на САЩ за закупуване на американски части и софтуер.

Клиентите, които вече имат Huawei телефони, ще могат да използват приложенията на Facebook Inc и да получават актуализации, съобщи Facebook. Новите телефони на Huawei обаче вече няма да могат да инсталират приложения Facebook, WhatsApp и Instagram.

Производителите на смартфони често сключват бизнес сделки, за да инсталират популярни приложения като Facebook. Приложенията, включително Twitter и Booking.com, също са предварително инсталирани на телефони Huawei на много пазари.

Twitter Inc обаче отказа да коментира дали планира подобна стъпка, а Booking Holdings не отговори на запитването на Ройтерс.

Този ход на Facebook намалява перспективите за продажби на Huawei Technologies Co Ltd, чийто смартфон бизнес стана най-големият генератор на приходи миналата година, задвижван от силен растеж в Европа и Азия.

Huawei отказа да коментира.

Google по-рано заяви, че вече няма да предоставя софтуер Android за телефони Huawei след изтичане на 90-дневното отлагане, предоставено от правителството на САЩ през август. Но Playstore на Google и всички приложения на Google ще продължат да се предлагат за настоящите модели телефони на Huawei, включително тези, които все още не са доставени или дори произведени.

За разлика от това, Facebook забраната се отнася за всеки телефон Huawei, който още не е напуснал фабриката, според лице, запознато с въпроса. Facebook отказа да коментира кога е настъпило спирането.

През май Вашингтон забрани американските компании да доставят технология на Huawei, част от дългогодишна кампания срещу компанията. Съединените щати твърдят, че Huawei е твърде близка до китайското правителство и че телекомуникационната й мрежа и други продукти могат да бъдат канал за шпионаж, което Huawei отрича.

Купувачите на сегашните модели телефони на Huawei, които нямат предварително инсталиран Facebook, все още ще могат да го изтеглят от Google Playstore. Бъдещите версии на Huawei телефони обаче няма да имат достъп до Google Playstore и неговите приложения, освен ако правителството на САЩ не промени курса си.

Huawei заяви, че е подготвена за действията на САЩ и обеща да се справи с всякакви проблеми. Но някои клиенти в магазините в Европа и Азия съобщават пред Ройтерс, че не са склонни да купуват телефони Huawei в условията на несигурност, а анализаторите очакват рязък спад в продажбите на смартфони Huawei.