Рой Съливан – единственият човек в света, удрян от мълния цели 7 пъти

1
193
Добави коментар
setlans
setlans

Рой Съливан е единственият човек в света, поразен от мълния цели 7 пъти. Често наричан „човешки гръмоотвод“, Съливан е бил горски рейнджър във Вирджиния, САЩ.

Един удар от мълния се състои от няколко по 100 милиона волта (с върхов ток от порядъка на 20 000 ампера).

Кой е той?

Рой Съливан е роден в окръг Грийн, Вирджиния на 7 февруари 1912 г. През 1936 г. започва работа, като горски рейнджър в Национален парк Шенандоа. Съливан е описван като здравеняк, с широко, грубо лице, което наподобява това на актьора Джийн Хекман.

Голяма част от живота си прекарва без приятели, защото всички са го избягвали от страх да не бъдат ударени от мълния, бъдейки покрай него. Това, разбира се, му се отразявало много зле.

На сутринта на 28 септември 1983 г., Съливан умира на 71-годишна възраст, при загадъчни обстоятелства, от рана от огнестрелно оръжие в главата.

Според официалната теория, той се застрелва, заради несподелена любов, лежейки в леглото до 30 години по-младата си жена, която твърди, че не е забелязала смъртта му в продължение на няколко часа.

Рой Съливан е вписан в Световните рекорди на Гинес, като мъжът оцелял след най-много удари от мълния.

Седемте удара
1. 

Първият документиран удар от мълния е настъпил през април 1942 г. Съливан се е криел от гръмотевична буря в противопожарна кула. Тя е била новопостроена и все още не е имала гръмоотвод. Кулата бива ударена седем или осем пъти от мълния. Вътре в нея „огънят скачаше навсякъде“.

За да спаси живота си, Съливан побягва навън, но едва след няколко крачки, той получава, както сам казва, най-ужасният удар от мълния. Мълнията изгаря десния му крак, пръста му и оставя дупка в обувката му.

2. 

Вторият удар се случва през юли 1969. Необичайното тук е, че той бива поразен в камиона си, карайки по планински път – металното тяло на превозните средства обикновено защитава хората в такива случаи, действайки като клетка на Фарадей.

Мълнията първо е ударила близките дървета и се е отклонила, минавайки през отворения прозорец на камиона. Ударът оставя Съливан в безсъзнание, изгаряйки веждите и миглите му, и подпалвайки косата му. Камионът продължил да се движи без контрол, спирайки близо до ръба на една скала.

3. 

През 1970 г., Съливан е бил поразен в предния двор на собствената му къща. Мълнията първо ударила близкия захранващ трансформатор, след това отскочила и го ударила в лявото му рамо.

4. 

През 1972 г., Съливан работи в Национален парк Шенандоа, когато за пореден път бива ударен от мълния. Косата му се подпалва. Макар че никога не се е страхувал, след този четвърти удар, той започва да вярва, че някаква сила се опитва да го убие и придобива страх от смъртта.

В продължение на месеци, когато бива хванат в буря, докато шофира, той спирал и лягал под предната седалка, докато премине бурята. Той също започва да вярва, че някак си би могъл да привлече мълнии, затова избягвал тълпите, и носил в себе си плик с вода, в случай че косата му отново се подпали.

5. 

На 7 август 1973 г., докато патрулира в парка, Съливан вижда гръмотевичен облак и бързо гледа да го избегне. Но облакът, по негови думи, изглеждал сякаш го преследва. Най-накрая, когато смята, че вече го е избегнал, Съливан слиза от камиона си и бива ударен от мълния.

Този път, той успява дори да види самата мълния как го удря. Мълнията подпалва косата му, спуска се по лявата ръка, левия крак и сваля обувката от крака му. Тогава се прехвърля на десния крак, точно под коляното. Все още в съзнание, Съливан успява да пропълзи до камиона, където винаги държи плик с вода, за да се загаси.

6. 

Следващата мълния го удря на 5 юни 1976 г., като ранява глезена му. По сходен начин, той вижда опасен облак, който отново се опитва да избегне, но без успех.

7. 

В съботната сутрин, на 25 юни 1977 г., Съливан бива поразен от мълния, докато е на риболов. Мълнията удря главата му, подпалва косата му и продължава надолу, където изгаря гърдите и стомаха му.

Тогава Съливан се обръща към колата си, когато се случва нещо направо комично – една мечка се приближила до езерото и се опитала да открадне пъстървата от въдицата му. Съливан е имал смелостта и силата да удари мечката с клон. Според негови думи, това е 22-ят път, когато удря мечка в живота си.

Мит или реалност
1. Мълния не пада два пъти на едно и също място

Мит. Можем дори да кажем, че мълниите често удрят на едно и също място многократно. Особено, ако на това място има висок, остър, изолиран обект. Емпайър Стейт Билдинг бива удрян от мълния средно 23 пъти годишно.

2. Гумите на автомобила ни изолират, и така ни предпазват от мълнии

Мит. Това, което всъщност ни предпазва от мълниите не са гумите, а металното тяло на автомобила. Запомнете, че превозни средства като мотопеди, мотоциклети, велосипеди и други подобни, не могат да ви предпазят от мълнии.

3. Ако докоснем човек, поразен от мълния ще ни „удари ток“

Мит. Човешкото тяло не съхранява електричество. Изключително безопасно е да докоснете жертва на мълния, за да и окажете първа помощ.

4. Металните предмети (бижута, телефони, часовници и т.н.) привличат мълнии

Мит. Както казахме по-горе, изолацията, височината и заострената форма на обекта привлича мълнии. Присъствието на метал по никакъв начин не влияе на мълнията. Въпреки че металът не привлича мълнии, стойте далеч от метални огради, парапети и други, заради формата и местоположението им.

Сетланс / wikipedia, news5cleveland Заглавна снимка: anomalien