Копривени истории в приказки и преживявания

4
280
Добави коментар
markcomm
markcomm

списание Палитра стил – PalitraStyle.com

Истинско 5D преживяване бяха подготвили организаторите за участниците в третата творческа работилница „Копривени истории“ в Стария град. Всички бяха потопена в магията на разказването, а присъстващите научиха нова история за копривата.

Приказката беше представена по много интригуващ начин като преживяванията на героите ставаха достояние на публиката в буквалния си смисъл. Когато водещата разказваше как хората от приказката разчупили хляба за да ядат, на участниците в срещата беше поднесен пресен хляб. Дъждът беше симулиран с чадър и ръчен воден спрей, а песента на птиците се чу от бърдуче.

Участниците научиха, че копривата освен че пари има съвсем практични приложения. Тя може да бъде използвана като храна – под формата на супа, каша или брашно, като питие – билков чай, като лекарство за ревматизъм и болки в коленете чрез натриване на проблемните места с прясната билка. От копривата може се извлича влакно, а също така и цвят за боядисване на прежда.

Останалите приложения на билката бяха изнамерени от креативната публика:  със стръкове коприва могат да се покриват навеси, листата й могат да бъдат ползвани в приложните изкуства – като например с отпечатъците от тях да се правят пана или самото копривено листо да бъде малко платно за рисуване.

Всички имаха възможността да се забавляват, използвайки своите умения и фантазия в творческите работилници с коприва – готвене, текстил и дизайн.

Творческата работилница „Копривени истории“ е проект на Фондация „Стойна Кръстанова“ „ТЕКСТИЛ И ГРАД“.