Диета през лятото е лесна: правила и грешки (Част 1)

1
154
Добави коментар
Natalia-lo
Natalia-lo

С идване на горещините почти всички мислим, че ще отслабнем от само себе си, ей така, просто защото по-малко ще ни се яде или защото ще караме на плодове и зеленчуци. Но на практика, вместо желания резултат, често се разочароваме.

Да видим, какви са често срещани грешки на «лятната диета»:

– Неумерено  ограничаване

Обикновено, за да се отслабва е достатъчно да се намали обичайната калоричност с 20%. Въпреки това, през лятото има изкушение да се премине към по-големи ограничения, граничещи с гладуване.

Напомняме, че рязък спад в приема на калории е създаване на предпоставките за разрушаване на щитовидната жлеза, което по-късно може да се отрази върху фигурата и да доведе до затлъстяване.

– Големи паузи между храненията

Пропускане на яденето е също погрешно. Преминавайки на две хранения сутрин и вечер, мотивирайки се с това, че през жегата не ни се яде, забавяме скоростта на метаболизма. Освен това, вечерята при този режим обикновено става  по-калорична. Като резултат, с тази „диета“ не само няма да намалим теглото, но и ще наберем килограми.

– Междинни почерпвания

Избрали сме подходяща лятна диета и след време тежко въздишаме: „Никакви диети не ми помагат!“

Защо ли? Защото вместо да се съобразяваме с дневната норма на калории, започваме леки «почерпки» между хранения – сладолед, плодове, сладки безалкохолни напитки.

Ако имаме наднормено тегло, такива закусчици ще анулират всичките ни усилия и резултати от всяка диета.

– Грешен избор на лятна диета

През лятото са особенно популярни плодови диети. Ако е за един-два дена – няма да има особена вреда, както и полза. Ако е за повече време, то трябва да се има предвид, че това е нищо друго освен нездравословно и небалансирано хранене. Можем да постигнем краткотраен ефект под формата на няколко килограма, но и сериозно да увредим червата, бъбреците, черния дроб и нервната система.

Изводи

Лятото е наистина добро време за преминаване към диета. Слънчевите лъчи създават настроение и отпада нужда да го повишаваме изкуствено с порция  сладкиши, а топлото време помага на организма да не създава «закрила» във вид на допълнителни мастни депа.

Но и през лятното време диетата трябва да е балансирана откъм хранителните елементи и дозирана като обем. Ако нямате време и желание да изчислявате калории и измервате обеми, то на пазара има готови балансирани храни на утвърдени производители.

Ако пък през лятото не забравим и за физическите натоварвания според възможностите на организма и горещините  – браво на нас!

Свързани статии:

В случай на здравословни проблеми  консултирайте се с лекар.

Харесвате ли текстовете ни? Следвайте ни в социалните мрежи, за да сте в течение на най-новото и интересно!