Пловдивчани подкрепиха Фалун Гонг по време на Националния фестивал на пешеходеца (фотогалерия)

1
228
Добави коментар

Жители и гости на Пловдив подкрепиха международна подписка за човешки права на 19 май 2019 г. на Гребната база, където по същото време се провеждаше и първият Национален фестивал на пешеходеца.

Подписката се събира от 2015 г. насам в 33 държави по цял свят, и цели да подведе под съдебна отговорност бившия китайски държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин, за иницииране и провеждане на продължаващите 20 години репресии срещу последователи на духовната практика Фалун Гонг.

Слагайки подписа си в петицията, българските граждани станаха тъжители по жалба до Върховния съд и Народната прокуратура на Китайската Народна Република (КНР).

Текстът на жалбата посочва, че като президент на КНР и генерален секретар на китайската комунистическа партия (ККП), Дзян Дзъмин злоупотребява с поверената си власт и през 1999 г. започва антиконституционно, незаконно, широкомащабно и унищожително преследване на десетки милиони последователи на Фалун Гонг в Китай.

Свидетелства на оцелели и международни разследвания потвърждават, че десетки хиляди последователи на Фалун Гонг са станали жертви на тормоз, незаконни арести, задържания, изтезания и убийства, включително с цел продажба на техни жизненоважни органи.

Стотици посетители на фестивала, организиран от пловдивския Медицински университет, се спираха пред банерите с надписи „Спрете насилственото отнемане на органи“ и „Осъдете Дзян Дзъмин“, и искаха да научат повече за ситуацията в Китай.

Родни доброволци от Фалун Гонг им предоставяха листовки с информация и отговаряха на многобройните им въпроси.

Над 100 души подписаха петицията.

Цветчета на мира

Зад банерите беше разположена маса, обсипана с многоцветна хартия, мъниста и цветя. Там се помещаваше лотосовата работилничка: към нея проявиха интерес най-вече деца и техните родители, които пожелаха сами да изработят свое божествено цвете от хартия.

Мнозина бяха любопитни да разберат каква е връзката между човешките права и лотосовите цветя оригами.

Един от местните доброволци обясни, че инициативата е международна и носи името „Цветчета на мира“. Началото ѝ слага австралийката от китайски произход Джейн Дай, която губи съпруга си заради преследването на Фалун Гонг: той е задържан и изтезаван до смърт през 2001 г. в провинция Гуандун, Китай.

Всеки от включилите се в работилничката даде своя принос за отправяне на посланието за надежда за спиране на жестокото преследване в комунистически Китай на хора, следващи Истинност, Доброта, Търпение – трите принципа на Фалун Гонг.

Заради големия интерес към древния духовен метод по време на Националния фестивал на пешеходеца, подобно събитие бе организирано два дена по-късно, на 21 май, в центъра на Пловдив.

Какво е Фалун Гонг

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е традиционна китайска практика за самоусъвършенстване, с морални учения и медитативни упражнения. Неин основател е г-н Ли Хонгджъ, два пъти номиниран за Нобеловата награда за мир.

Следвайки Истинност, Доброта, Търпение, човек подобрява своя морал и повишава духовното си ниво. Принципите са подробно изложени в книгата „Джуан Фалун“: основният текст на Фалун Гонг.

Упражненията са пет и служат за подобряване на здравето и пречистване на тялото. Движенията са бавни, плавни и кръгообразни; те са лесни за научаване и изпълнение от хора на всяка възраст, и имат моментален ефект.

Поради научнодоказаното положително въздействие на Фалун Гонг върху характера и здравето, методът се разпространява светкавично от уста на уста в Китай. Само няколко години след публичното представяне през 1992 г., Фалун Гонг има около 100 милиона последователи, близо 10 процента от населението на страната.

Огромната популярност на Фалун Гонг обаче притеснява китайския партиен лидер Дзян Дзъмин, тъй като той я смята за заплаха за властта на партията, особено предвид факта, че последователите на Фалун Гонг са почти два пъти повече от членовете на ККП (65 милиона). Така завистта на главния партиен секретар става причина за начало на едно от най-кървавите преследвания в съвременната история.

Днес Фалун Гонг се практикува свободно в 114 държави, включително България, където текстовете и упражненията се разпространяват безплатно. Само в Китай практиката е преследвана, а текстовете ѝ унищожавани.