Исландия е най-мирната страна в света. Къде е България?

3
244
Добави коментар
setlans
setlans

Исландия е най-мирната страна в света, според Глобалния индекс на мира за 2019 година. Страната завоюва титлата си още през 2008 година, когато за първи път бе стартирана класацията от Института за икономика и мир. От тогава до днес, Исландия е на челната позиция.

Следват я Нова Зеландия, Австрия, Португалия и Дания. Бутан е страната, която регистрира най-голямо подобрение сред страните в топ 20, като се покачва с 43 места за последните 12 години.

Афганистан заема последното 163-о място, замествайки Сирия, която се изкачва с една позиция и заема 162-о място. Южен Судан, Йемен, Ирак и Сомалия са останалите държави на дъното на класацията.

4 от 9-те региона в света са подобрили състоянието си за 2019 година: Русия и Евразия, Азиатско-тихоокеанския регион, Европа, и страните от MENA (Близкия изток и Северна Африка.

Вижте още: Какво се случи в света през 2018 година? Най-важните новини според световните медии

Европа запазва позицията си на най-мирния регион в света, която заема от създаването на класацията. MENA остава най-опасния регион за пета поредна година, макар и да е станал малко по-спокоен миналата година.

Къде е България?

България запазва своето 26-о място, което заемаше и миналата година. Сред останалите балкански държави, единствено Румъния се справя по-добре и се нарежда на 25-о място. Това обаче е спад за страната, която заемаше 24-о място миналата година. Гърция и Северна Македония заемат 65-о място, Албания заема 51-о място, а Сърбия е на 50-о място.

Турция стремглаво пада надолу в класацията. През 2012 година, страната заемаше 133-о място, но от 2015 г. насам се настанява на все по-долни позиции. Турция, която миналата година заемаше 149-о място, тази година е на 152-о място.

Въпреки подобрението тази година, светът остава значително по-малко мирен, отколкото е бил преди десетилетие. Средното ниво на мир се влошава с 3,78% от 2008 г. насам.

Широк кръг от фактори води до спада на мира в света, включително: увеличената терористична активност, засилването на конфликтите в Близкия изток, увеличеното регионално напрежение в Източна Европа и Североизточна Азия, увеличаването на броя на бежанците и други.

Това, което прави впечатление е пропадането в класацията на Съединените щати, които тази година заемат 128-о място.

Преди САЩ, в класацията се настаняват страни като Южна Африка, Нигер, Мианмар, Бахрейн и Хондурас. А на следващото 129-о място се настанява Саудитска арабия.

Исландия е най-мирната страна в света. Какво трябва да промени България, за да се изкачи нагоре в класацията? Пишете ни на нашата Фейсбук страница.

Сетланс / visionofhumanity