Честито! Рогозин засекрети информацията за състоянието на руските спътници!

1
167
Добави коментар
redbul80
redbul80

18 юни 2019 г. 17:40 ч. По информация от РИА Новости, публикувана вчера, ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин е издал разпореждане, според което цялата информация за състоянието на руските орбитални спътници попада под категория „ДСП“. Сиреч, „для служебного пользования“, или на български – „за служебно ползване“.

Това означава, че вече данните за техническия характер на спътниците, в това число каква им е работоспособността, вече са със статус на служебна информация за ограничено разпространение.

Анонимни източници от ракетно-космическия отрасъл споделят пред медиите, че разпореждането е еквивалентно на забрана за разпространяване на състоянието на спътниците чрез wi-fi, стационарни и мобилни телефони, факс или социални мрежи в интернет. Оттук нататък пресслужбите на предприятията-производители на сателити трябва да получат писмено разрешение от Роскосмос, за да имат правото да споделят дали даден спътник работи или е претърпял авария.

Според Арс Тексника не е ясно какво може да е довело до тази крайна мярка, но може да има нещо общо с проблемите около руската навигационна система ГЛОНАСС, аналога на GPS. Говори се, че два спътника са се повредили през 2018-та година и така мрежата е сериозно застрашена от това да не може да доставя услуги на цялата територия на Русия. 

Лик на Рогозин зад волана на „Жигули“ бе изпратен в близкокосмическото пространство в началото на юни от руския стартъп ToSky. Image credit : ToSky