Президентът Радев се срещна с български учени от ЦЕРН

1
163
Добави коментар

Българският президент Румен Радев посети Европейската централа за ядрени изследвания в Швейцария и участва в дискусия с български учени, които работят в ЦЕРН. Според държавния глава България не може да има модерна икономика с висока добавена стойност, ако не залага на науката и приложните изследвания.

Генералният директор на ЦЕРН Фабиола Джаноти показа на президента Румен Радев Големия андронен колайдер, в който елементарните частици се сблъскват със скорост близка до тази на светлината. Разгледаха и детектора CMS, който е конструиран с голямо българско участие. В него се наблюдават и записват резултатите от сблъсъците на частиците.

Големият андронен колайдер и съоръженията са разположени в тунел, който се намира под земята на дълбочина между 50 и 150 м. Тунелът образува ринг с диаметър 27 км и се намира на териториите на две държави Франция и Швейцария.

Над 13 000 учени от 97 държави от цял свят провеждат научни изследвания тук. България е пълноправен член на ЦЕРН от 20 години, над 100 българските специалисти работят в центъра.

В разговор с част от тях президентът призна, че е впечатлен от брилянтния пример на ЦЕРН за силата на съвременната наука, но и от това как държавите се обединяват около обща визия за бъдещето.

Румен Радев, президент на Република България: Горд съм от това, което видях, което чух, че не малка част от компонентите на това невероятно съоръжение са произведени в България и тук се инсталират и се тестват от български учени.

Румен Радев разказа за идеята си в България да бъде изграден Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, в който те биха могли да приложат опита си.

Младите български учени смятат, че у нас повече трябва да се говори за възможностите на стажантски програми в ЦЕРН.

 „Бих помолила, ако може да помогнете по някакъв начин да привлечем повече инженери и повече софтуерни специалисти в ЦЕРН.“, заяви Жечка Тотева.

Президентът обеща да говори по този въпрос с министъра на образованието и с ректорите на университети. По-важното според него е у нас да се създадат подходящи условия за развитието на науката, за да може повече млади хора да остават и да се връщат в България.