Френският ресторант „Миразюр“ беше обявен за най-добър в света (СНИМКИ)

1
159
Добави коментар

На церемония в Сингапур бяха обявени 50-те най-добри ресторанти в света за 2019-та година.

За първи път френски ресторант застана начело на престижната класация, която се прави от 18 години.

Ресторант „Миразюр“ е най-добрият в света. Намира се във френския град Мантон и е известен не само с неповторимата си гледка към Лазурния бряг, но и със своя шеф-готвач.

Аржентинецът Мауро Колагреко притежава три звезди „Мишлен“, като третата му беше присъдена в началото на тази година. Сега неговият ресторант се изкачи на върха, измествайки миналогодишният победител – италианският „Остерия Франческана“, който също е с три звезди „Мишлен“.

Менюто във френския ресторант е вдъхновено от морето и включва кулинарни шедьоври, като например солено цвекло от градината на ресторанта с крем от хайвер.

„Невероятно! Нямам думи да го опиша! Ние виждаме нещата така – да работим с любов и да сме щастливи с работата си.“, коментира наградата шеф Мауро Колагреко.

Мексиканката Даниела Сото-Инес беше отличена като най-добрата жена шеф-готвач.

„Като мексиканска жена и ръководител на разнообразен екип, вярвам, че всеки ден, с всяко ястие и всеки гост можем да се борим срещу невежеството и предразсъдъците, според които щастието и мечтите ни нямат значение. Но ние можем да ги осъществим.“, заяви Даниела Сото-Инес, шеф-готвач.

Класацията на най-добрите ресторанти в света се изготвя от 2002 г. от сп. „Restaurant“ на британската медийна група „Уилям Рийд“ след допитване сред 1000 майстор-готвачи, кулинарни критици и експерти от цял свят.

На второ място в класацията за 2019-та е датският ресторант „Нома“.

На трета позиция е „Асадор Етксебари“ в Аспе, Испания.

Страната фигурира с още два ресторанта в Топ 10 – „Мугариц“ и „Дисфрутар“, класирани съответно на седмо и девето място.

Единственият азиатски ресторант в челната десетка е индийският „Гаган“ на прогресивния кулинар Гаган Ананд в Банкок, Тайланд. Заведението заема четвъртото място.

Освен „Нома“ още един ресторант в Копенхаген, Дания, намира място в Топ 10 – класираният на пета позиция „Гераниум“.

Осмото място се заема от ресторант „Арпеж“ в Париж.

Перу – водеща кулинарна дестинация през последните години, фигурира с два ресторанта в Топ 10 – „Сентрал“ и „Майдо“, класирани съответно на шеста и десета позиция.