Стотици „изчезнали“ видове бяха преоткрити в „изгубен град“ в Хондурас

1
184
Добави коментар
setlans
setlans

Стотици „изчезнали“ видове бяха преоткрити от екип учени, дълбоко в тропическите гори на Хондурас. Учените са открили редки и застрашени видове, включително такива, които са били обявени за изчезнали, пише Independent.

Учените са прекарали три седмици в проучване на древен град, известен като „Изгубеният град на богът на маймуните“. Той се намира в тропическите гори Москития и е дом на стотици видове пеперуди, влечуги и прилепи.

Учените са преоткрили три вида, за които се е смятало, че вече не живеят в Хондурас: бледоликият прилеп, фалшивата коралова змия и тигровият бръмбар.

Учените / Снимка: Conservation International

Тронд Ларсен, директор на програмата Conservation International’s Rapid Assessment Program, заяви, че са били „шокирани“, когато са открили тези толкова редки видове.

„Белият град“, както също се нарича древното селище, е един от малкото райони, останали в Централна Америка, където екологичните и еволюционните процеси са непокътнати, добавя той.

Вижте още: Пирамидата на Бол и смятаният за изчезнал дървесен омар

Преоткриване на „изчезнали“ видове Саламадър-червей / Снимка: Conservation International

Екипът е открил 22 вида, които никога преди не са били регистрирани в Хондурас. Два от тях са жълтозеленият ара и живородната риба, която е нова за науката.

Общо, учените са открили 246 вида пеперуди, включително нощни, 30 вида прилепи и 57 вида земноводни и влечуги.

Освен животни, учените откриват и 183 вида растения, някои от които силно застрашени. 58 вида от тях се използват много от хората за храна и лечение.

Ларсен заявява, че разнообразието на дивата природа в района го превръща в приоритет за опазване.

Стъклена жаба / Снимка: Conservation International

„Една от основните причини, поради които открихме такова богатство на видове, включително и застрашени такива, е че горите около Белия град са девствени, за разлика от по-голямата част от региона“, добавя още той.

Изследователите са търсили древния град в продължение на десетилетия. За него се смята, че е бил дом на древна цивилизация от предколумбовата епоха.

Поради липсата на инфраструктура в региона, учените е трябвало да се придвижват с хеликоптер. Те са били охранявани от въоръжени войници, заради наркотрафикантите в региона.

Според Ларсен, най-голямата заплаха за региона е незаконното изсичане на горите. То се случва, въпреки че „изгубеният град“ е официално защитен от президента на Хондурас през 2015 г.

Сетланс