Берта Бенц или жената, създала автомобилния маркетинг

1
134
Добави коментар
gkostadin0v
gkostadin0v

Днес автомобилът е средство, преди 50 години е бил лукс, а преди 150 – само дума, която все още не е подлежава на SEO оптимизация. Кой обаче придава смисъл на тази дума? Независимо че в съвременното ни общество се шири мнението, че мъжете са по-добри шофьори, истината е, че първото автомобилно пътуване на дълго разстояние е осъществено от една смела дама на име Берта Бенц. 

Какво ни казва Google за Берта Бенц?

Берта Рингер е родена през далечната 1849 г. в заможно семейство. На 20 юли 1872 година Берта получава фамилията Бенц, омъжвайки се за Карл. Заедно те стават родители на 5 деца, но освен това, семейство Бенц написва своя абзац в историята на автомобилите.

Всички сме чували израза „Зад всеки успял мъж стои една силна жена“, но Берта Бенц наистина превръща тези думи във водещо мото на живота си. Две години преди да се оженят, тя дава част от зестрата си на Карл, за да я вложи в неуспешния му към този момент бизнес. Тя допринася много за дизайна на съвместното им произведение. Германското право не ѝ позволява като омъжена жена да сподели патента с мъжа си и да се води инвеститор в компанията. Берта обаче прави много повече от това.

106 км, останали в историята

Датата е 12 август 1888 г. Изходната точка е Манхайм, а крайната дестинация е на 106 км на юг – Пфорцхайм. Така започва пътешествието на Берта Бенц, което тя осъществява с „абсурдното“ за времето си творение, изобретено не от кого да е, а от нейния съпруг – Карл Бенц. Тя прави първото автомобилно пътуване на дълго разстояние без позволението не само на мъжа си, но и това на властите. Преходът е близо 12 часа, препятствията по пътя следвали едно след друго, но нямало какво да спре Берта и двамата ѝ синове да стигнат до крайна си точка. Горивото им свършва и мястото, от което тя купува лигроин, с който да задвижи отново колата си, шеговито или не се определя като първата бензиностация в света. Освен всичко това водач на автомобила е бил нейният син Ойген, който години по-късно разкрива на света, че майка му не можела да управлява, но това съвсем не се оказало пречка. Карл Бенц получава телеграма от Пфорцхайм и така разбира за делото на съпругата си. Гледката на движещия се автомобил приковавала вниманието във всички попътни села и градчета, а свидетел от онова време разказва по-късно „Ние, децата, естествено тичахме след колата и викахме: „Кола без кон!””

За SEO оптимизацията такава, каквато Берта Бенц я е познавала 

Освен посещението при майка си, Берта си поставя още една цел – да покаже на съпруга си, че инвестицията им неизменно ще се превърне във финансов успех, веднага щом се забележи нейната обществена значимост, и да му вдъхне увереност, че неговите конструкции имат бъдеще. И ако днес оптимизация е нужна за всеки сайт, предлагащ стоки и услуги, то Берта е предизвикала фурор, който и досега удря статистиките в земята. Ако до тогава хората са гледали на самоходната каляска на Карл Бенц като израз на налудничавите му идеи, то след 12 август общественото настроение и нагласите рязко се променили, а мълвата за творението им достига бързо до всички. Берта се запознава с недостатъците на автомобила и след нейното завръщане се правят някои подобрения. Единодушно нейната постъпка се приема за ключова, както за техническия прогрес на автомобилната индустрия, така и за старт на една империя. За едва 5 години били продадени около 25 Motorwagen-а, а работата в Benz & Cie не стихвала.

Берта Бенц – съвременната маркетинг стратегия на Mercedes Benz

Дори днес, 131 години по-късно, историята на Берта Бенц продължава да привлича вниманието на хората. През 2018 г. Мерцедес пуснаха кратък видеоклип,  дело на германската рекламна агенция „Antoni George”, който не само затвърди приноса им, но и представи делото на Берта Бенц по особено вдъхновяващ начин.