Пилотираният космически кораб Старлайнър на Боинг премина успешно през последното си изпитание на пригодност на спускаемите…

1
242
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техници инспектират капсулата на космическия кораб „Старлайнър“ след успешното парашутно изпитание. Photo credit : Boeing Space

28 юни 2019 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. Американската компания Боинг съобщи, че пилотираният космически кораб „Старлайнър“ е преминал успешно през последното си изпитание за пригодност на спускаемите системи. 

Така космическият кораб се е доказал като достатъчно безопасен докато се спуска и каца към Земята. По време на този окончателен тест екипът умишлено е симулирал две едновременни парашутни повреди. Резултатът от изпитанието е показал, че „Старлайнър“ се държи точно според очакванията. 

Поредните успехи на Боинг са важен признак, че компанията е на път да изстреля за пръв път „Старлайнър“ към Международната космическа станция през това лято. Дебютният полет в роботизиран режим засега е планиран да бъде проведен през септември. Ако той е успешен, той ще бъде последван и от пилотирана експедиция, която може да е факт още в края на ноември. 

Напомням на читателите, че Боинг и СпейсЕкс са двете компании, на които НАСА се е доверила за превоз на астронавти към Международната космическа станция след приключването на програмата „Космическа совалка“. И двете фирми преминаха през много сериозни трудности и отлагания. СпейсЕкс изстреля за пръв път кораба „Крю Драгън“ през март тази година. Полетът бе напълно успешен, но след последващи наземни тестове на вече върнатата капсула тя бе обгърната от пламъци и бе унищожена. Това слага прът в плановете на компанията на Мъск да изпрати човек в орбита и сега първият полет на „Крю Драгън“ с хора на борда е планиран за периода между ноември 2019-та и май 2020-та. 

Боинг преживя кошмарно лято на 2018-та година, след като по време на комплексно изпитание на двигателните системи настъпи нежелан горивен теч. Това отложи дебюта на „Старлайнър“, който бе планиран за края на миналото лято. Но докато „СпейсЕкс“ се сблъска с ядове скоро след тазгодишния мартенски полет на „Крю Драгън“, сега Боинг наваксва и бележи сериозни успехи. По-рано през май компанията отново изпита двигателните системи и този път всичко мина успешно. 

Освен това Боинг се справя много добре с парашутните изпитания. СпейсЕкс среща трудности и в тази област. Даже през април компанията на Мъск е провела тест, завършил с не особено благоприятни резултати. Сега Боинг докладва успехи при всички парашутни изпитания и със сигурност вече в средите на СпейсЕкс усещат как от старата корпорация им дишат във врата. 

Става все по-напечено. Коя ли ще е първата компания, която ще изпрати човек до орбита и обратно? Развръзката ще стане ясно скоро. Но която и да е, за бъдещето на космонавтиката ние имаме нужда както Боинг, така и СпейсЕкс да пожънат успехи. 

За повече информация относно последните изпитания: Боинг

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/