Масов протест в Хонконг, демонстранти опитаха да нахлуят в Парламента

1
116
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Масов протест по случай годишнината на връщането на Хонконг под управлението на Китай ескалира днес. Демонстранти се опитаха да нахлуят в сградата на местния парламент, докато вътре законотворците гласуваха промени, позволяващи екстрадицията на жители на мегаполиса в Китай.

Над 100 униформени полицаи охраняваха сградата от вътрешната страна на стъклените й витрини. Протестиращите атакуваха и успяха да счупят една от тях. Служителите на реда се оказаха принудени да вдигнат червен трансперант, с който да предупредят “бунтовниците” да прекратят атаката, предава CNN.

Това е поредна демонстрация за последните седмици. По неофициални данни, броят на участниците в протестите надхвърля 1 млн. души. Към момента работата по въпросните законодателни промени е прекратена заради напрежението по Хонконгските улици.

Хонконг е част от Китай от 1997 година, но под стриктни правила за частична независимост. Промените предполагат, че жители на региона ще бъдат изпращани в Китай, за да бъдат съдени от комунистическия режим.