Фалун Гонг практикуващи с информационно събитие в Деня за подкрепа на жертвите на изтезания

4
323
Добави коментар

В горещия предиобед на 26 юни – Международния ден за подкрепа на жертвите на изтезания на площад „Народно събрание“ в столицата Фалун Гонг практикуващи проведоха международна петиция срещу жестокото нарушаване на човешките права в Китай.

Около щанда за петицията бяха изложени множество банери и информационни материали, илюстриращи жестоките репресии в Китай на милиони последователи на традиционната китайска система за самоусъвършенстване Фалун Дафа (известна и като Фалун Гонг), която включва медитативни упражнения и философия, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение.
Причината за преследването на практиката е, че последователите на тази древна система, сред които военни и хора с високи партийни и обществени позиции, стават повече от членовете на партията и свободно изпълняват в големи групи – извън контрола на комунистическия режим – медитативните упражнения на практиката в паркове и площади из цял Китай.
Бившият президент на Китай Дзян Дзъмин вижда заплаха в това множество извън контрола на партията, както и заплаха за личната си власт и значимост. През 1999 г. той инициира еднолично кампания срещу Фалун Дафа, целяща унищожаването икономически, репутационно и физически на нейните последователи. Те са затваряни в трудови лагери, в затвори, в центрове за промиване на съзнанието, където като затворници на съвестта понасят жестоки мъчения в нечовешки форми, включително са обект на насилствено отнемане на органите им, организирано от държавата Китай. Тази кампания продължава със страшна сила и до днес.
Международната подписка, стартирала през 2015 г. в Китай и по света, цели да бъде подведен под съдебна отговорност бившия китайски диктатор Дзян Дзъмин за геноцид и престъпления срещу човечеството заради кампанията му срещу Фалун Дафа.

Практикуващи Фалун Дафа в България информираха жители и гости на столицата за продължаващите вече 20 години незаконни и особено жестоки репресии. Подкрепящи петицията споделиха невъзможността да си представят такива нечовешки издевателства, случващи се в нашето съвремие. Някои от тях разглеждат доклада от 2016 г. „Кървава реколта. Клането“ на световно известни правозащитни адвокати и журналисти, в който са отразени 2300 доказателства за престъпленията на насилствено отнемане на органи.
Шофьори и пътуващи от преминаващите автомобили обръщаха специално внимание на информационните банери, като някои подаваха ръка, за да поискат листовка с повече информация. Организирана група деца се включи в подписката, след като тяхната учителка я подписа първа и сподели, че насилието по света не бива да бъде толерирано.

„Нищо добро не е донесъл комунизмът на България“ – сподели възрастен мъж в самото начало на петицията и посочи към намиращия се наблизо паметник на Съветската армия. Построен като символ на триумфа на БКП, той и до днес предизвиква полемика и разделение в българското общество заради надписа „На армията освободителка от признателния български народ“. Българските граждани, запознати с историческите факти, не могат да приемат фалшифицирането на събитията от септември 1944 г., когато Съветският Съюз вероломно обявява война на България.
Млада дама, минаваща покрай информационните плакати каза, че знае за репресиите от събитие на Фалун Дафа практикуващите на Рилските езера.

Друг минувач увери, че вече е подписвал петицията и пожела успех на инициативата. Успех от сърце пожела и извършилият рутинна проверка на документите полицай. Той с благодарност прие лотоса оригами, който практикуващите му подариха и също изрази съпричастност с жертвите на изтезания в далечен Китай.
Осъждането на политиката на китайското правителство по отношение на човешките права се случва и на най-високо ниво в международните институции.
През 2013 г. Европейският парламент прие резолюция за незабавно прекратяване на насилственото отнемане на органи от хора, лишени от свобода заради убежденията си в Китай. Писмена декларация № 0048 от 12 септември 2016 г., подкрепена от 11 български евродепутати, призовава за организиране на независимо разследване на трафика с човешки органи. Подобни резолюции приеха също Конгресът на САЩ и Канадският парламент.
През март 2019 г. Чешкият Сенат приема резолюция, в която призовава китайския режим да спре преследването на последователи на Фалун Гонг, християни, тибетци и уйгури; да освободи всички затворници на съвестта и да спазва международните конвенции за правата на човека.
Един от активните подкрепящи резолюцията, сенатор Хилсер, заявява: „Ние като народ сме преживели комунистическия тоталитарен режим и знаем какво е политически деспотизъм, екзекуции, затвори и цензура. Много добре знаем какво представляват нарушенията на човешките права и липсата на свобода. Ето защо мисля, че след като имаме този исторически опит, ние като нация трябва да бъдем чувствителни, когато човешките права и изконните човешки ценности са потъпквани на други места по света“.
Надяваме се повече български политици да последват примера на достойните си колеги от бившия комунистически лагер.

Можете да разпечатвате и разпространявате всички статии публикувани на „Clearharmony” и тяхното съдържание, но Ви молим да цитирате източника.