Пациентите ще могат да избират между НЗОК и частен фонд

1
190
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Пациентите вече ще могат да избират къде да се осигуряват, според проект на новия здравен модел у нас. Промените ще бъдат представени официално от здравния министър Кирил Ананиев на 15 юли, съобщи bTV .

Реформата предвижда НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове за здравната ни вноска. Тя ще остане в размер на 8% от дохода на всеки от нас. При частния фонд обаче, ще има и потребителска такса, чийто размер все още не е ясен. Има и нов важен критерий – за да получи лиценз, частният здравен фонд трябва да набере над 1 млн. осигурени лица.

Според д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването конкуренцията за здравни осигуровки би била само в полза на пациента.

„Всеки ще може да избира. Ако не ви харесва единия фонд, следващата година идете в другия, следващата година идете в третия. По този начин ги принуждавате те да работят така, че вие да ги изберете. А сега какво правят? Сега са задължени да бъдат в НЗОК, независимо дали им харесва или не“.

Според бившия здравен министър д-р Мими Виткова, която днес ръководи частен здравен фонд, моделът е неприложим. Невъзможно е един частен фонд да набере 1 млн. лица, за да излезе на пазара.

„Работещите, които плащат здравните си вноски, са около 1,6 млн., ако не ме лъже паметта. Как ще се наберат 1 млн., за да стартира тази система?“, каза тя.

Икономистът Аркади Шарков, който е участвал в проекта сподели, че има още много неизяснени въпроси.: До каква степен ще бъде тази демонополизация и как може да се изравнят функциите на НЗОК, която е обществен осигурител с един здравен застраховател.

От държавната здравна каса ще коментират, когато документът излезе официално.