Как да се възстановим правилно след тренировка?

1
209
Добави коментар
vivi805
vivi805

След всяка тренировка задължително трябва да си почивате и да се възстановите пълноценно. Дейностите по възстановяването имат голямо значение върху крайния резултат и позволяват да се тренира максимално и много по-ефективно.За съжаление, повечето хора поради липса на време или незнание не ги практикуват.

Възстановяването след тренировка е от съществено значение за възстановяването на мускулите и тъканите и изграждането на сила. То е още по-важно след тежка тренировка. Мускулите се нуждаят от 24 до 48 часа, за да се ремонтират и възстановят, а упражненията след недостатъчна почивка могат да доведат до разрушаване на тъканите, вместо тяхното изграждане.

Трябва да знаете, че след интензивни упражнения за маса задължително трябва да почивате поне ден и половина. След самата тренировка трябва да се пият много течности. Както занете, с потенето губим много вода, и по този начин течностите стимулират възстановяването, защото активизират метаболитната функция и по-лесния трансфер на хранителни вещества в тялото.

Консумирайте полезни храни

Похавайте си здравословни храни, защото тялото се изтощава след интензивни упражнения и се нужда от гориво, за да работи правилно. След изтощителна тренировка хапнете най-късно 60 минути, след като се приключили. Включете в менюто си висококачествен протеин и комплексни въглехидрати.

Почивайте си качествено

Времето е един от най-важните фактори за възстановяване (или лечение) от почти всяка болест или нараняване. То също работи и след тежка тренировка. Вашето тяло има невероятна способност да се грижи за себе си, ако му дадете известно време. Почивката след тежка тренировка позволяват процесът на възстановяване да се случи с естествено темпо.

Масаж

Можете да си направите лек масаж на натоварените мускули, като по този начин това ще ги успокои и ще подобри кръвообращението, като същевременно ще им позволи да се отпуснат напълно.

Студен и топъл душ

Облейте се със студена вода, а след това веднага пуснете топла. Това ще накара мускулите отначало да се свият, а след това да се отпуснат.

Здравословен пълноценен сън

Сънят е от голямо значение за организма, и за здравето ни като цяло. А след изтощителна тренировка е много важен, за да възстанови тялото. Оптималният сън е от съществено значение за всеки, който се упражнява редовно. По време на сън тялото ви произвежда растежен хормон, който до голяма степен отговаря за растежа и ремонта на тъканите.