ЦСКА се вдигна на бунт за ТВ правата в Първа лига :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
163
Добави коментар

Огромен скандал назрява в българския клубен футбол. От двете страни на конфликта са два от водещите отбори у нас – ЦСКА и „Лудогорец”. В Българския футболен съюз е постъпило писмо от „червените”, с което се настоява за преразглеждане на договора за телевизионни права от новия сезон, съобщава вестник „Труд”.

Писмото е депозирано в централата на БФС вчера (5 юли). В него се излагат факти за наличието на четворен конфликт на интереси в договора за телевизионни права. Въпросният контракт е сключен между БФС и фирмата, която държи правата за излъчване до 2021 г. – „Футбол Про Медиа“.

От ЦСКА посочват, че по данни в Търговския регистър бизнесменът Кирил Домусчиев е собственик на настоящия шампион „Лудогорец“, фирмата „Футбол Про Медиа“, както е и правно обвързан с телевизионния канал, по който се предават мачовете от Първа професионална лига. В същото време той е член и на Изпълнителния комитет към БФС.

Според „червените“ по този начин е създадена монополна позиция на едно лице в сферата на българското футболно първенство, като това е в ущърб на ЦСКА.

Ако не последва реакция на БФС, от писмото на ЦСКА става ясно, че „армейците” имат готовност да сезират за конфликта на интереси и компетентните органи в Европейската футболна централа УЕФА.

ЦСКА изразява готовност да предостави правата за излъчване на двубоите си от новия сезон в Първа професионална лига, Купата на България и Суперкупата на друга телевизия. За целта, от стадион „Българска армия” са готови да дадат процент от постъпленията на БФС и на противниковите отбори.

Според  публикация във вестник „Труд“, ръководството на ЦСКА е провело срещи на най-високо ниво с управата на един от основните си конкуренти – „Левски“. Пред всекидневника от ЦСКА нито потвърждават, нито отричат за подобна договорка. Ако тя обаче бъде факт, за първи път двата най-популярни футболни клубове у нас – „Левски” и ЦСКА, чиито мачове генерират и най-голям зрителска подкрепа, ще се обединят в защита на своя икономически интерес.

По силата на договора за телевизионни права, за миналия сезон клубовете и БФС са си поделили 6 млн. лева. 10% от тях са за БФС, а останалото се разпределя между отборите. За първите два сезона тази сума бе 5,5 млн. лева, а за оставащите два тя ще нарасне на 6,5 млн. лева.