Малко познатата цивилизация на олмеките

4
178
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Териториите на днешно Мексико се асоциират предимно с цивилизацията на ацтеките. Но преди появата им, цивилизацията на олмеките управлявала тези земи в продължение на почти 1000 години. Въпреки че има сведения за култури съществували преди тях, олмекската култура се счита за първоначална за Централна Америка. Много от обичаите и традициите на последващите народи в този район могат да бъдат проследени назад във времето до олмеките. И така стигаме до въпроса – кои са олмеките и каква е била тяхната култура?

Снимка: www.ancient-origins.net

Цивилизацията на олмеките просъществувала в периода между 1200 и 400 години преди Новата ера, време познато като ‘формиращ период за Централна Америка’. По южното крайбрежие на Мексиканския залив се намират най-много следи, оставени от олмеките. Въпреки че те имали писменост, днес има много малко останали техни текстове. Толкова е оскъдна информацията за писмеността им, че дори няма достатъчно, за да може да бъде изучен езика им. Това е и причината повечето от това, което се знае за тази древна култура да произлиза от направените археологическите открития.

Снимка: www.ancient-origins.net

За наше щастие олмеките имали добре развито изкуство, част от което е останало и до днес. Може би най-известните находки, свързани с този народ са така наречените ‘колосални глави’. Въпросните монументи изобразяват човешки глави, направени от монолитно парче базалтова скала, като до момента има сведения за 17 открити такива. Размерите на главите варират от 1 до 3 метра във височина и изобразяват едни и същи лицеви черти – възрастен мъж с пълно лице, широк, сякаш сплескан нос и леко събрани очи в средата. Интересно е, че в региона на Веракрус и Табаско могат да се срещнат хора с подобни черти, което кара учените да смятат, че каменните глави най-вероятно са изобразявали самите олмеки. Имайки предвид усилията и ресурсите необходими за изработката на подобни монументи, може да се допусне, че те изобразявали вождове или други високо поставени в йерархията, подобно на каменните глави в цитаделата Ангкор Тхом в Камбоджа.

Каменните глави в цитаделата Ангкор Тхом в Камбоджа
Снимка: www.peregrineadventures.com

Освен големите каменни глави, олмеките изработвали техни миниатюри и други каменни предмети. Един такъв предмет има в Британския музей – каменна маска. В контраст на ‘колосалните глави’ тази маска, изработена от хидриран магнезиев силикат (талк), е едва 13 сантиметра.

Снимка: ytimg.com

Въпреки че подобни маски са откривани и от по-късни периоди, принадлежащи на култури наследили олмеките, някои учени са на мнение, че чертите на въпросната маска са по-скоро африкански или източно азиатски. Маската също така има 4 дупки в лицевата част, за които се смята, че символизират 4-те посоки – изток, запад, север и юг. Тъй като за олмекския владетел се смятало, че той е център на света, археолозите считат, че маската принадлежала на вожд. Освен 4-те дупки, върху маската има и множество малки вдлъбнатини, които подсказват на учените, че може би олмеките са украсявали лицата си с различни скъпоценности, наподобяващи съвременния пиърсинг.

Интересно е, че досега археолозите не са откривали скелет на представител на олмекската култура. Това според тях е резултат от високата киселинност на почвата в дъждовните гори, която е разяла останките напълно. Учените са на мнение, че тази маска, каменните глави и други подобни предмети може би са единствените сведения, които ще бъдат открити за това как са изглеждали тези хора.

Фигура на бебе, датирана към периода на олмекската цивилизация
Снимка: www.ancient-origins.net

Около 400-та година преди Новата ера олмеките мистериозно изчезнали, причината за което засега остава неясна. Олмеките били преоткрити сравнително скоро, след Втората световна война, което от своя страна означава недвусмислено, че те за дълго били една забравена цивилизация. Думата ‘олмек’ (в превод ‘гумен човек’) се среща в езика на ацтеките. Изглежда, че мезоамериканската игра с топка, която наблюдавали испанските нашественици в срещата си с ацтеките, била наследство именно от олмеките. За играта се използвала гумена топка, което навежда учените на мисълта, че именно това е причината ацтеките да нарекат по този начин предшествениците си. Тази игра, заедно с други културни елементи, се наблюдава и при последващите народи от Централна Америка.

Художествена интерпретация на играта с гумена топка
Снимка: www.ancient-origins.net

Малкото информация, която имаме днес за тази древна култура, подтиква учените да работят по-усилено, за да могат да разберат тази древна цивилизация и влиянието ѝ върху развитието на Централна Америка.