„Нова демокрация“ печели изборите в Гърция според прогнозните резултати

1
153
Добави коментар

Партията „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис печели изборите в Гърция според предварителните резултати. „Нова демокрация“ печели между 38 и 42% от гласовете. Втора остава СИРИЗА на министър-председателя Алексис Ципрас с между 26,5 и 30,5%. Този резултат би осигурил мнозинство на партията на Мицотакис.

Според първите екзит полове досегашната опозиционна дясно консервативна партия „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис убедително печели предсрочните избори с между 38 и 42% подкрепа. Досегашната управляваща партия крайнолявата СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас е втора с 30%, на трето място е лявоцентристкото Движение за промяна (КИНАЛ), четвърти са комунистите със 7%, пета партия е партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис МЕРА25, на шесто и седмо място са неонацистите от „Златна зора“ и „Гръцко решение“, която е проруска партия.

При тези резултати Кириакос Мицотакис ще бъде новият министър-председател на Гърция, а „Нова демокрация“ ще управлява с между 157-167 народни представители. Огромна загуба е това за Алексис Ципрас.

Не без напрежение премина днешният изборен ден.

По-богата и по-стабилна Гърция поискаха гърците на шестите поред избори само за 10 години и първите след края на спасителните програми.

Гласуването в Гърция премина в разгара на летния туристически сезон и 40 градусови горещини.

С блъскане и юмруци беше придружено гласуването на лидера на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис. Привърженици на „Нова демокрация“ и крайнолеви антикапиталисти го посрещнаха пред избирателната му секция.

Премиерът Алексис Ципрас беше категоричен:

И Ципрас, и Мицотакис обещават две еднакви неща: по-ниски данъци и по-високи заплати, които обаче не зависят изцяло от тях, а от кредиторите на Гърция, напомня проф. Йоргос Плиос.

Който и да сформира следващото гръцко управление, ще трябва стриктно да се придържа към условията на кредиторите: бюджетен излишък и финансова дисциплина.

Ако тези резултати се запазят, Гърция ще се превърне в една от първите страни в Европа в последните години, която от популистко правителство ще смени управлението си с дясно консервативно.