Учените се надяват, че до няколко години пациентите на хемодиализа ще могат да ползват изкуствен бъбрек

2
131
Добави коментар
stupid
stupid

Учени от Медицинския център на Университета „Вандербилт“ в САЩ в сътрудничество с Калифорнийския университет в Сан Франциско се надяват до няколко години болните от бъбречна недостатъчност да имат алтернатива на хемодиализата. 

 

Много болни трябва да чакат с години, за да получат бъбречна трансплантация и да живеят нормално. Но сега вече има надежда с първия изкуствен бъбрек в света, който може да се присади на човек.

 

През последното десетилетие д-р Шуво Рой и д-р Уилям Файсъл работят върху напълно функционален имплантируем изкуствен бъбрек, който ще елиминира нуждата от диализа. Бъбрекът съдържа нанофилтър, изработен от силиций и живи клетки от бъбрек който изхвърля нежелани молекули от кръвта, като отпадъчни продукти, излишна вода и сол, подобно на истински бъбрек. 

 

Първият прототип е с размерите на чаша за кафе, така че вероятно не е далеч от действителния размер на бъбрек. Но няма да има нужда да се премахват бъбреците, за да направите място за него. Изкуственият бъбрек е предназначен да бъде поставен наблизо и свързан към кръвоснабдяването и пикочния мехур на пациента.

 

Изследователите са близо до започване на първоначални клинични изпитвания за проверка на безопасността на компонентите на изкуствения бъбрек и се очаква скоро да се премине към тестове върху животни. 

 

Но за напълно функциониращото устройство, което да бъде одобрено за клинична употреба се очакват няколко години. За това екипът на Рой използва същата имплантируема единица за филтриране на кръвта, но я свързва към външна система за диализна помпа, наречена iHemo, която да позволи самообслужване на пациентите у дома. Това хибридно устройство е трамплин, казва Рой, тъй като истинският граал остава напълно имплантируемото устройство.