Планиране на пътуване до Черна Гора

4
294
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

Здравейте, Магеланци, реших да повдигна старата си тема, вместо да създавам нова. 
Миналата година така и не стигнахме до Черна гора, а прекарахме няколкото дни в Белград, между другото наистина прекрасен град.
Тази година все пак решихме да се спуснем в това пътешествие като го поудължим и разгледаме и други места. Тук искам да помоля за помощ за да структурирам оптимално програмата. Знам, че няма как да разгледам всичко, но все пак ми се иска да извлека максимално най-много . Като дни го планувам 17.05.2019-26.05.2019 ( 9 нощувки) Повече от 5 дни отпуска не искам да взимам, така че ще се опитаме да се вместим в този период. Нещата, които искам да видя са Плитвишките езера, Водопадите на Уна, Пирамидите във Високо, Водопадите на Кравица, Мостар, Крайбрежието на Черна Гора(Котор, Будва, Пераст, Херцег Нови), Дубровник, Сплит и Трогир. Покрай тях вече мисля да навързвам и останалото, ако вместя примерно и Яйце, Сараево, Шибеник, Задар, о. Хвор и други интересни места, ще е добре, но не е и задължително. Също така и ако е натоварена много тази програма, ще се радвам да ме посъветвате какво и къде да орежа. Като цяло в това пътуване ми се струва най-добре е да наблегна на БиХ и Черна Гора. Нарочно пропускам Вишеград. Честно казано не малко ме стряска описвания от много пътешественици път около него и поради тази причина мисля да го пропуснем тук. (Но пък ако толкова си заслужава и не е за изпускане може оттам да започнем обиколката.) Маршрута си го представям по следния начин:
Пътуване от София директно до Плитвишките езера. След тях от там влизане в Босна и Херцеговина, Водопадите на Уна, към Яйце. После Високо, (евентуално вместване на Сараево) Мостар, Водопади Кравица, от там Черна Гора. Тук мисля да останем на едно място и от него да разглеждаме околностите, мисля да е Котор. След Черна гора, разглеждане на Дубровник, Сплит и Трогир. Много ми се иска да вместим и о. Хвор, но ако няма време , ще мина и без него. От там прибиране с нощувка по пътя някъде. 

Друг вариант за на маршрута е след Мостари водопадите, да е Хърватска със Сплит и Дубровник, после Черна Гора и прибиране през Косово и Македония.

Като дни разпределението си го представям нещо такова:
1-ви ден пътуване до Плитвишките езера.
2-ри ден разглеждане на езерата и отпътуване до местност Уна.
3-ти ден разглеждане на водопадите на Уна и отпътуване  в посока Високо. Евентуално попът и град Яйце. Не знам дали за един ден бихме могли да вместим и пирамидите. Според вас?
4-ти ден  ако не сме успели да видим пирамидите във Високо предния ден, тогава разглеждането им и после Мостар, ако остане време водопади Кравица.
5-ти ден Сплит и Трогир или Водопади Кравица и Сплит

6-ти ден само Дубровник или Трогир и Дубровник

7-ми,8-ми ден Черна Гора
9-ти и 10-ти ден прибиране към София, все още не решено от къде.
Иска ми се да успея да оптимизирам плана, така че за Черна Гора да остане поне още един ден. Вариант е може би да скипна Хърватските градове в един ден.

 

Искам да ви помоля за помощ да изчистя детайлите и да наглася нощувките.
 

Редактирано 15 ноември, 2018 от gery_2431