УСПЕХ: Частната американска компания Върджин Орбит проведе тестово освобождаване на ракета от самолет-носител!

2
180
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: самолетът „Космик гърл“ се завръща след успешното освобождаване на неговата ракета. Photo credit : Virgin Orbit

10 юли 2019 г. 20:05 ч.

Светослав Александров. Днес е голям ден за комерсиалната американска космонавтика, след като частната компания Върджин Орбит проведе успешно изпитание, благодарение на което се придвижи една стъпка по-близо до постигането на орбитален космически полет. В хода на изпитанието бе изпробвано освобождаването на космическата ракета „ЛончърУан“ от самолета-носител „Космик гърл“. 

„Космик гърл“ всъщност представлява модифициран „Боинг 747“. Самолетът играе ролята на въздушна стартова площадка и той ще позволи на Върджин Орбит да извежда спътници в най-различни орбити, без да е нужно компанията да се съобразява с географските особености на наземен космодрум.

В рамките на днешния полет ракетните двигатели не бяха запалени, но това и не беше целта на теста. Инженерите просто искаха да проверят дали „ЛончърУан“ е стабилна към момента на освобождаването и през първите секунди на свободно падане. 

Когато Върджин Орбит започне комерсиални полети, очаква се цената на изстрелване да възлиза на около $12 милиона – много ниска от тази на повечето съществуващи ракети. 

Напомням на читателите, че Върджин Орбит е една от двете космически фирми, основани от предприемача Ричард Брансън. Другата е Върджин Галактик – единствената компания, която след приключването на програмата „Космическа совалка“ е осъществила пилотиран космически полет от територията на САЩ. Две пилотирани изстрелвания бяха проведени съответно през декември 2018-та и февруари 2019-та година, като в космоса по суборбитална траектория бяха изпратени общо петима астронавти. Понастоящем пилотираният кораб „Юнити“ претърпява модификация, в рамките на която той ще бъде оборудван с пътническа кабина, след което ще се отправи към космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико за завършването на полетната му програма. 

Върджин Орбит е компанията за безпилотни изстрелвания на Брансън и нейният фокус е свързан с изстрелването на микроспътници в орбита. Понастоящем това е най-печелившият пазар в съвременната комерсиална космонавтика, поради което се счита, че шансът Върджин Орбит да оцелее дълго време в бъдеще е по-голям от този на Върджин Галактик. 

За повече информация относно днешния тест: Върджин Орбит

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/