Украйна превръща Чернобил в „туристическа атракция“

3
192
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Новият президент на Украйна – Владимир Зелински подписа указ за развитието на Чернобилската зона, който предвижда създаването на т.нар. “зелени коридори” за туристи. Целта е районът около най-голямата ядрена катастрофа в историята да се превърне в туристически обект и паметник на събитията от 26 април 1986 година.

В последната една година Чернобил в действителност привлече множество туристи, търсещи нестандартни преживявания, най-вече заради “хитовия” сериал, разказващ за аварията от 1986-а година. Продукцията провокира интерес на международно ниво, а младият държавен глава, известен най-вече с кариерата си в телевизионната индустрия, очевидно е решил да впрегне този интерес.

Указът съдържа план за модернизацията и рехабилитацията на зоните от площадките на Чернобил. Вече е започнала работа по подобряване на телекомуникационния обхват. Разглеждат се и възможностите за обособяване на туристически маршрути. След като тези организационни елементи бъдат приключени, Украйна ще започне да представя Чернобил като туратракция на всички международни туристически изложения, в които участва, съобщават от прессекретариата на президента Зелински.

”Длъжни сме да вдъхнем нов живот на тази територия. Досега Чернобил беше петно върху репутацията на Украйна. Дойде време да променим това. Чернобил е уникално място, където природата се възражда след ужасна катастрофа. В Чернобил е и единственият по рода си “призрачен град”. Трябва да покажем това на света – на учените, на еколозите, на туристите”, заяви Зелински.

Освен като атракция, държавният глава има амбицията Чернобил да се използва и като площадка за учения по ликвидиране на аварии за страните от Европейския съюз и НАТО.