„Фолксваген“ все още не е взел решение за изграждането на новия си завод

1
176
Добави коментар

На вчерашното си заседание, надзорният съвет на автомобилния гигант „Фолкваген” не е взел решение за държавата, в която ще строи новия си завод.

Плановете са конкретизирани, но не и финализирани, заяви днес говорител на УС на концерна, цитиран от ДПА.

Окончателното решение се очаква след средата на август, твърдят източници. През следващите седмици автомобилният гигант ще проучи ситуацията с човешките права в Турция, както и с върховенството на закона, тъй като към момента от правна гледна точка България има предимство като член на ЕС. Турция, която е държава извън Европейския съюз, предлага финансово по-изгодни условия. Въпреки политическата обстановка в южната ни съседка, германските медии пишат, че правителството на Федералната република няма възражения по този въпрос.

Очаква се в този проект германският концерн да вложи 1 милиард и 300 милиона евро и да открие около 5 хиляди нови работни места.

Към настоящия момент в Министерство на икономиката не е постъпила официална информация относно решението на Надзорния съвет на VW AG за разкриването на нов завод за производство на автомобили, съобщиха от ведомството за bTV.

По-рано днес изданието „Аутомобилвохе”, без да цитира източници, обяви, че инвестицията ще е в Измир, като причина за това е и натиск от страна на Катар – собственик на 17% от акциите на VW. Информацията се завъртя като свършен факт из български и някои турски медии.

Новият завод ще поеме производството на част от моделите на „Шкода” и „Сеат” заради рокадите в производствения процес на „Фолксваген” и по-масовото навлизане на колите с електрическо задвижване. България и Турция останаха основни конкуренти за инвестицията, като през последните месеци различни непотвърдени информации поставяха ту едната, ту другата страна начело в надпреварата.

Не липсваха и политически изказвания.