Какво моторно масло да изберем за колата или мотора си?

1
222
Добави коментар
Hacktivismo
Hacktivismo

Това е често задаван въпрос, особено пред новите собственици на превозното средство. Можете да получите отговорите от много места – интернет сайтове, приятели с интерес към автомобилизма или мотоциклетизма, автомеханици и т.н. Ние също ще се опитаме да ви помогнем в избора, давайки насоки кои са важните елементи, с които трябва да се съобразите.

Вискозитет – това най-общо характеризира течливостта на маслото. Трябва да бъде съобразен със сезона (през зимата е нужно „по-рядко“ моторно масло за максимално смазване при студените стартове), състоянието на двигателя, както и с препоръките на производителя.

Стандарти – много автомобилни марки имат специфични изисквания за характеристиката на смазочните продукти. Например BMW-LL04, GM Dexos 2, MB 226.5, RN 0710, VW 505.00 и т.н. Те гарантират оптималната работа на двигателя и са от съществено значение при подбора.

Вид – синтетичните и полусинтетичните масла са обогатени минерални масла с различни добавки, за постигане на по-добри резултати – икономия на гориво, по-висок период на експлоатация и смяна, понижени нива на замърсяване на въздуха и т.н. По-новите коли и мотоциклети използват главно пълна синтетика.

Марка – много труден момент. Пазарът е залят с десетки популярни, а и не чак толкова възможности – Amsoil, Bardahl, Aral, Areca, Castrol, Fuchs, Motul, Motorex, Repsol, Prista, Liqui Moly, Ravenol, Total, Elf, Yacco, Valvoline и т.н. Бъдете изключително внимателни при покупката на Кастрол и Тотал, защото има много некачествени и имитиращи продукти.

Цена – фактор, който понякога е решаващ, но и много подвеждащ. Внимателно анализирайте предлагането и ако попаднете на доста ниски цени, имайте едно на ум – може да е масло менте, може да е с изтичащ или изтекъл срок на годност и т.н. Народът е казал – евтиното винаги излиза скъпо. Спестяването на няколко лева при обслужването може да ви доведе много главоболия и скъпи ремонти.

Смяна – много хора, особено в София, нямат възможността да си подменят сами маслото и трябва да прибегнат до услугите на автосервизи. В провинцията положението е малко по-различно и може да икономисате малко пари, без да правите компромис с качеството.

Надяваме се, че сега не сте по-объркани. Ако все пак изпитвате колебания, посетете интернет магазинът MotornoMaslo.BG. Там ще получите професионална консултация и ще бъдете спокойни, а колата и мотора ви защитени.