Индийските специалисти започнаха подготовката за изстрелването към Луната през идната нощ

1
175
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата „GSLV Mk-III“ с индийската лунна мисия „Чандраян 2“ в очакване на старта през идната нощ. Photo credit : ISRO

14 юли 2019 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. Днес, когато празнуваме половин век от първото стъпване на човешки крак на Луната, наред са индийците. В ход е подготовката за амбициозната мисия „Чандраян 2“, която, ако е успешна, ще превърне Индия в едва четвъртата държава след СССР, САЩ и Китай, постигнала меко кацане върху лунната повърхност.

Днес индийската космическа агенция ISRO оповести, че е започнало пълненето с гориво на ракетата „GSLV Mk-III“, която ще изстреля „Чандраян 2“ през идната нощ, на 15-ти юли в 00:21 ч. българско време. Това е най-мощната ракета, с която Индия разполага днес. Тя е в състояние да извежда в орбита около 8 000 килограма полезен товар. „Чандраян 2“ е първата сериозна научна мисия, назначена да лети с „GSLV Mk-III“, а в бъдеще ракетата ще изведе в космоса и първите индийски пилотирани космически кораби.

На снимката: луноходът „Прагиян“, прикачен към спускаемия апарат „Викрам“. Photo credit : ISRO

В случай че през предстоящата нощ „Чандраян 2“ излети по план и всичко мине успешно, кацането на Луната е планирано за 6-ти септември. Ракетата-носител няма да изведе мисията на директна траектория към естествения ни спътник, а в околоземна орбита с параметри 170 на 40 400 километра. Автоматичната междупланетна станция ще използва собствените си двигатели, за да повдига параметрите на тази орбита и да се отправи към Луната.

„Чандраян 2“ се състои от три компонента: орбитален апарат (оборудван с осем научни инструмента), спускаем апарат (оборудван с четири научни инструмента) и луноход (оборудван с два научни инструмента). За разлика от предходната мисия „Чандраян 1“, която летя през 2008 година и която имаше чуждестранни научни инструменти (включително българския RADOM-7), международното участие на „Чандраян 2“ е силно ограничено. Американски ретрорефлектор, монтиран към спускаемия апарат, представлява единственият чуждестранен прибор.

Първоначално не се планираше да е така – Индия разработваше мисията си съвместно с Русия, но безкрайните отлагания в руския ракетно-космически отрасъл доведе до това индийците да се отдръпнат от руското сътрудничество и да продължат да разработват „Чандраян 2“ сами. Това вероятно се оказа мъдро решение – руските спускаеми апарати все още не са готови за полет. Ако Русия продължаваше да е отговорна за строежа на спускаемия апарат на „Чандраян 2“, мисията още нямаше да е достигнала стартовата площадка. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/