Серия от нови снимки показват мини прашни бури на Марс

1
444
Добави коментар
setlans
setlans

Прашни бури на Марс? – това трябва да е едно доста епично метеорологично събитие. Космическият апарат на Европейската космическа агенция Марс Експрес, ни предоставя нови снимки на няколко прашни бури, които вилнеят около северния полюс на Марс.

Ако един ден наистина успеем да стъпим на Марс, трябва да имаме план за действие при подобни явления.

Снимките, които са обработени в gif формат, покриват 70 минути действие, което показва движението на бурите покрай северната полярна шапка на Червената планета. Снимките са направени на 29 май 2019 г.

Прашната буря се е движила със скорост от 20 м/с. На изображенията ясно се вижда полярната шапка в ляво, а в дясно се вижда прашната буря.

Прашна буря на Марс / Снимка: 04/07/2019, ESA/GCP/UPV/EHU Bilbao
Как се образуват прашните бури?

Когато си мислите за „прашна буря“, вероятно си представяте вдигнат от вятъра пясък, който ви удря като шамар, докато си почивате на плажа. Това не е така на Марс. Прашните бури на Червената планета имат специална сила, защото нейната атмосфера е тънка.

Веднъж полетели в атмосферата, частиците са склонни да се задържат в нея. Случвало се е, прашните бури да са толкова силни, че да покрият цялата планета. Защо се случват е въпрос с много неясен отговор, но учените са заинтригувани.

Вижте още: 10 забележителни прилики между Земята и Марс

В момента, в северното полукълбо на Марс е пролет. Пролетта е сезон, който благоприятства образуването на прашни бури, заради количеството слънчева светлина, която се приема от марсианската повърхност.

Две снимки от 2001, на които се вижда Марс преди и след глобална прашна буря. / Снимки: NASA/JPL-Caltech/MSSS

„Марс Експрес на Европейската космическа агенция наблюдава най-малко осем различни бури, по краищата на полярната шапка, между 22 май и 10 юни. Те се образуваха и разсейваха доста бързо, между един и три дни“, казват от ЕКА.

Защо прашните бури са важни за нас?

По време на бъдещи мисии на Марс, ние трябва добре да познаваме и контролираме този прах, който може да проникне навсякъде.

Прахът може да попречи и на събирането на слънчева енергия от колекторите на апаратите. Именно прашните бури „убиха“ марсоходите „Спирит“ и „Опъртюнити“.

Двата марсохода прекараха години на Марс, но поради мощни прашни бури, те загубиха контакт със Земята. Прашните бури попречиха на марсоходите да получат необходимата енергия, за да останат живи и топли (чрез нагреватели).

Вижте още: 25 интересни факти за Марс

Бъдещите посетители на Марс ще трябва да измислят решение за този доста сериозен проблем, от гледна точка на възможностите за генериране на енергия.

Прогнози за времето?

Проучванията на НАСА през годините, позволяват на агенцията да прави прогнози за прашните бури. Въпреки че е доста трудно да се каже, кога ще се образуват глобални бури, учените знаят, че те са най-силни по време на лятото на южното полукълбо.

В това има логика, защото по това време има повече слънчева светлина, защото Марс е в най-близката си точка до Слънцето.

Прашните бури не са единственото нещо на Марс, което тревожи учените. Съществуват и прашни дяволи.

„Дори прашните дяволи да са само няколко метра в диаметър, ако се доближат близо до оборудването, те могат да затрупат слънчевите колектори с прах“, казват от НАСА.

Във всеки случай, учените ще имат достатъчно време да помислят как да опазят хората на Марс. Първите мисии за стъпване на Марс са планирани за след 2030-а година, тъй като НАСА в момента усилено работи за изпращането на хора на Луната до 2024 година.

Според НАСА, мисиите им за хора на Луната и Марс са свързани, защото чрез стъпване на Луната, хората ще могат да изпробват нови технологии, които да им помогнат по-късно в мисиите на Марс.

Сетланс / curiosity