Космическият кораб Союз МС-14 ще излети през август в безпилотен режим, но с човекоподобния робот Skybot F-850

1
154
Добави коментар
redbul80
redbul80

Компонентите на ракетата „Союз-2.1а“, която ще изведе в роботизиран режим кораба „Союз МС-14“. Снимка: ЦЭНКИ/КЦ „Южный“

17 юли 2019 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Космическата ракета „Союз-ФГ“ е заела своето достойно място в историята на космонавтиката. Въведена за пръв път в експлоатация през май 2001-ва година, тя се е превърнала в основното средство за превоз на астронавти до Международната космическа станция. Именно „Союз-ФГ“ е направила възможно постоянното присъствие на хора в космоса. Именно тази ракета е извозвала международни екипажи до МКС след катастрофата на „Колумбия“ и след пенсионирането на всички совалки. „Союз-ФГ“ е изпратила в космоса и някои междупланетни мисии като „Марс Експрес“ до Червената планета и „Винъс Експрес“ до Венера.

Но всяко нещо си има своя край. Предстои пенсионирането на „Союз-ФГ“, а оттук насетне екипажите ще трябва да летят на ракетите от ново поколение „Союз 2“. Подобно на изпитанията на новите американски космически кораби „Крю Драгън“ и „Старлайнър“, така и Русия трябва да проведе едно пробно безпилотно изстрелване на транспортен кораб „Союз-МС“, преди да започнат изстрелванията на хора. Това ще се случи на 22-ри август, когато ще полети „Союз МС-14“. 

Макар че няма да има хора на борда, космическият кораб ще превози до МКС интересен пътник – човекоподобен робот. 

Това е роботът, който доскоро се казваше Фьодор, само че това вече няма да е неговото име. РИА Новости съобщи, че той е прекръстен на Skybot F-850. След като „Союз МС-14“ бъде прикачен към МКС, роботът ще бъде преместен в руския сегмент на станцията, където ще работи под надзора на космонавта Александър Скворцов.

Skybot F-850 е първият човекоподобен робот, създаден в Русия. Разработката му е координирана съвместно от Фонда за перспективни изследвания и НПО „Андроидна техника“. Роботът умее да прави шпагат и да стреля с пистолет, но явно възможностите му са до известна степен ограничени, тъй като поради наложените от Европа санкции производителят е загубил достъпа до тъй необходимите чуждестранни компоненти.

Стига полетът на „Союз МС-14“ да е успешен, последното излитане на ракета „Союз-ФГ“ ще бъде осъществено през септември с пилотирания космически кораб „Союз МС-15“. След това „Союз-ФГ“ ще бъде окончателно изведена от експлоатация.

Първият пилотиран полет на ракета „Союз 2“ е предвиден за април 2020 година, когато ще излети корабът „Союз МС-16“. Но дотогава има още време – нека първо да видим как ще приключи безпилотната предшестваща мисия през август. 

https://www.space-bg.org/ 

https://www.cosmos.1.bg/