СпейсЕкс извърши статично огнево изпитание на прототипа на новата свръхтежка ракета Старшип

1
188
Добави коментар
redbul80
redbul80

17 юли 2019 г. 17:03 ч. Късно тази нощ СпейсЕкс проведе огнево изпитание на прототипа „Стархопър“ на новата свръхтежка ракета „Старшип“. Това бе важна стъпка напред преди първите свободни полети, при които „Стархопър“ ще трябва да докаже способността си да се издига над Земята. Дебютните такива полети ще са доста кратки и на ниска височина – първо на 20 метра нагоре, 20 метра встрани и повторно кацане. После компанията ще увеличава все повече и повече височината.

Все още очакваме официално изявление от СпейсЕкс за изхода от теста и дали го счита за успешен. Зрители наблюдаваха неочаквано огнено кълбо под ракетата. Въпреки това анализаторите на сайта Тесларати смятат, че дори и да е имало проблем, той надали е бил толкова сериозен. Днес присъстващите в района докладваха, че ракетата и нейният двигател са в непокътнато състояние. 

Относно трудностите, с които СпейсЕкс се сблъсква при създаването на футуристичния марсиански кораб, журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника написа следното: това е начинът, по който СпейсЕкс работи. Те строят неща, тестват неща и ако нещо се обърка, поправят го и летят отново. Това се отличава от традиционния начин, по който се работи в старите аерокосмически предприятия – те прекарват години наред, за да изпипат всеки един детайл, за да се подсигурят, че нищо няма да се обърка. За разлика от тях СпейсЕкс действат бързо и е нормално да се очакват провали. 

Ето какви са самите думи на Илон Мъск през 2005-та година: „Има едно глупаво схващане, че провалът не е опция за НАСА. При нас провалът е опция. Ако нещата не се провалят, значи не си достатъчно иновативен“. 

Кадър от тестването на „Стархопър“ тази нощ @LabPadre Youtube Channel