УСПЕХ: Индийската мисия Чандраян 2 излетя на път към Луната!

1
233
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : ISRO

22 юли 2019 г. 17:10 ч.

Светослав Александров. Тези дни, когато отбелязваме половин век от първото стъпване на човек на Луната, на ход е Индия! Космическата ракета „GSLV – MkIII“ излетя днес, на 22-ри юли, в 12:13 ч. българско време и успешно въведе автоматичната лунна станция „Чандраян 2“ в орбита с параметри 169.7 на 45 475 километра. 

След пет повдигания на орбитата, на 13-ти август, 23 дни след началото на мисията, „Чандраян 2“ ще бъде въведена в нужната траектория към Луната. Седем дни по-късно автоматичната станция ще влезе в окололунна орбита.

Ако всичко мине по план, на 7-ми септември тежащият 2 379 килограма орбитален апарат ще се отдели от 1 471-килограмовия спускаем апарат с име „Викрам“. Тогава „Викрам“ ще трябва да извърши първото в историята на човечеството кацане в района на Южния лунен полюс. Околността ще бъде изучавана посредством 27-килограмов луноход с име „Прагиян“. Очакванията са „Викрам“ и „Прагиян“ да работят в продължение на един лунен ден, т.е. 14 земни денонощия.

В случай че спускането е успешно, Индия ще се превърне в четвъртата държава след СССР, САЩ и Китай, постигнала меко кацане на лунната повърхност.

Напомням на читателите, че „Чандраян 2“ е втората мисия на страната. Предишната роботизирана експедиция „Чандраян 1“, която работеше през 2008-ма година, бе орбитална и на нея беше монтиран български прибор за изучаване на космическа радиация с име „РАДОМ-7“. За разлика от „Чандраян 1“, на която имаше широко международно участие, „Чандраян 2“ е почти изцяло индийска мисия. На борда на „Викрам“ има само един чуждестранен научен прибор – американски ретрорефлектор. 

Няма спор, че интересът към усвояването на Луната се засилва. Само през 2019-та година станахме свидетели на три мисии до естествения ни спътник – китайската „Чанг’e 4“, която през януари извърши първото в историята на човечеството меко кацане на обратната страна на Луната, израелската „Берешийт“, която успешно влезе в окололунна орбита, но не сполучи да кацне, и сега станахме свидетели на изстрелването на „Чандраян 2“. 

Междувременно около Луната продължават да работят три американски орбитални апарата – „Лунар Риконисънс Орбитър“, Темис-Б“ и „Темис-С“. 

Запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

За повече информация: ISRO

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/