Заев призна, че Скопие е крало история

1
147
Добави коментар
mignews
mignews

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че страната му е присвоявала чужда история и това я е довело до конфликт с почти всички съседи. Заев заяви това пред гръцката телевизия „Алфа“ в коментар за Преспанското споразумение и разпали бурни реакции в социалните мрежи и сред историците в Северна Македония.

„В миналото опитът да се промени и изкриви цялата ни история с вземането на световна, балканска и чужда история като наша, без да се държи сметка как това влияе на нашите съседи, доведе дотам буквално да бъдем скарани с почти всичките си съседи. И да бъдат затворени всички процеси за интегриране в ЕС и НАТО“, каза Заев. В интервюто той говори и за точките в Преспанското споразумение, които уреждат статута на македонския език и славянския произход на македонския народ.

Изявлението му за кражбата на история не предизвика почти никакви политически реакции в Северна Македония. Историците обаче поискаха извинение, срещу думите на Заев остро се изказаха журналисти и писатели. Проф. Наташа Котлар го атакува остро във Фейсбук, а впоследствие бе интервюирана и от тв „Алфа“. „Като македонка искам публично извинение от представителите на изпълнителната власт, да се извинят за формулировката за кражба на чужда история“, каза тя.

„Господин Заев, за твърдението ти пред аудиторията на гръцката тв… трябва да се засрамиш. 99 на сто от македонската наука, култура и изкуство са безупречно коректни към всички наши съседи… Мисли, преди да отвориш уста, моля те“, написа писателят Божан Павловски, цитиран от в. „Вечер“.