Гешев е брутален, унижава хората и служи на олигархията

1
173
Добави коментар
mignews
mignews

Ако той бъде избран, едва ли не с умиление ще си мечтаем за Сотир Цацаров, посочи Христо Иванов

Процедурата по избор на нов главен прокурор има връзка с местния вот. В това е убеден съпредседателят на „Демократична България“ и лидер на „Да, България“ Христо Иванов, който е и бивш министър на правосъдието.

Минути след началото на брифинга на демократите във връзка с предстоящите избори за кметове и общински съветници, стана ясно, че е обявена номинацията на Иван Гешев за нов главен прокурор. По думите на Иванов предложеният кандидат е още по-бутален от сегашния главен прокурор. Нещо повече – той е човек, който публично унижава хората, служи на олигархията и ако той бъде избран, едва ли не с умиление ще си мечтаем за Сотир Цацаров, посочи съпредседателят на „Демократична България“. Според него главният прокурор Сотир Цацаров се е опитал да се възползва от предизборната ситуация, за да консолидира мнозинство около желания от него фаворит – Иван Гешев.

„Да, няма никакво съмнение, че в рамките на законово предвидените широки времеви граници Цацаров и подчиненото му мнозинство в Прокурорската колегия избраха максимално удобния за техните цели график на провеждане на избора. Той неслучайно се случва и се концентрират номинациите в края на юли. Т.е. използва се началото на мъртвия политически и медийно сезон. И неслучайно е точно преди местните избори, когато е голямата неизвестност, особено за ГЕРБ – какво ще се случи за „ГЕРБ минус Цветанов” (тази формула Борисов трябва да реши на тези избори, а това уравнение е доста сложно за него организационно)“, обясни Христо Иванов.

Пак според него „г-н Цацаров си представя, че по този начин ще назначи човек, който е още по-верен слуга на олигархията, още по-безскрупулен. И даже предполагам, че търси контраст – надява се да чуе, че ще съжалим за Цацаров. И наистина, ако Гешев бъде избран, това ще бъде значимо влошаване на положението по всички показатели. Липса на каквото и да било съзнание за публична мисия на прокуратурата, съзнание за необходимостта от реформа – ясна диагноза. Човек, който е готов да влиза в публични политически коментари и атаки. Човек, който е готов да унижава хора пред камери. Човек, който е готов да използва репресивна и медийна власт комбинирано за да служи на това, което наричаме олигархия в България. Това е един абсолютно недопустим кандидат. И понеже виждаме, че това ще бъде водещият кандидат на статуквото, искам бързо да кажа, че ние решително ще се съпротивляваме с всички демократични средства на подобен избор”, изложи позицията си Иванов.

Другият съпредседател на „Демократична България“ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов пък смята, че за Бойко Борисов изборът на главен прокурор е по-важен от резултатите на местните избори. Всички били убедени в това, като се имат предвид изобщо отношенията му с прокуратурата през годините. „Виждате, че през последните години се очерта ситуация, при която прокуратурата действа като придатък на изпълнителната власт и аз съм сигурен, че има координация между Борисов и Цацаров за начина, по който трябва да се проведе изборът на главен прокурор“, изтъкна Атанасов.

За него имало няколко важни елемента. „На първо място, гражданското общество не бива да бъде безразлично към този избор. И на второ място, фактическият състав за назначаването на главен прокурор завършва с указ на президента. Така че тепърва предстои да видим как ще се развият там събитията“, отбеляза политикът.

Share
Tweet

Google Plus

Share