Руският космически телескоп Спектр-РГ успешно коригира курса си в междупланетното пространство

1
208
Добави коментар
redbul80
redbul80

График на полета на руския космически телескоп „Спектр-РГ“. Изображение : Роскосмос

23 юли 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Руският космически телескоп „Спектр-РГ“, който бе изстрелян в междупланетното пространство на 13-ти юли, премина през първото си сериозно изпитаниe след старта. Вчера, на 22-ри юли, той успешно коригира траекторията си в далечния космос. 

Общо две запалвания на основния двигател бяха проведени. Първото бе в 17:30 ч. българско време, като двигателят работеше в продължение на 4.5 минути. Второто, по-продължително, бе в 21:30 ч. българско време, като двигателят беше запален за 18 минути. 

Съгласно информацията, разпространена от Роскосмос, всичко е протекло нормално и „Спектр-РГ“ продължава по своя път към точката на Лагранж L2 от системата „Земя-Слънце“. Никога досега космически апарат, построен от Русия, нито по съветско време, нито след това, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж. Това се очертава да е първото сериозно руско междупланетно постижение след разпадането на СССР.

„Спектр-РГ“ е и първата междупланетна мисия, построена от Русия след съветската епоха. Разбира се, през последните години руски ракети изстреляха благополучно множество космически апарати като „Винъс Експрес“ до Венера, „Марс Експрес“ и „ЕкзоМарс-2016“ до Червената планета, но това са апарати най-вече на Европейската космическа агенция (ЕКА). За разлика от тях, платформата на „Спектр-РГ“ с име „Навигатор“ е произведена в Русия. По-точно – създадена е от предприятието НПО „Лавочкин“.

Основната мисия на „Спектр-РГ“ е да изучава Вселената в рентгеновата и гама-лъчевата област. На борда му има два прибора: руски ART-XC и немски eRosita. В хода на основната му научна програма телескопът ще изучава мистериозните космически явления, известни като „тъмна материя“ и „тъмна енергия“.

Учените разчитат, че „Спектр-РГ“ ще работи минимум четири години, а надеждите са да изкара поне шест години и половина. Безспорно мисията е историческа за Русия и по още една причина – телескопът е формулиран в края на 80-те години, а е успял да излети чак сега.

Изминали са почти три десетилетия от краха на СССР. Това са три десетилетия без възможността Русия да изпрати построена от собствените си предприятия мисия отвъд пределите на околоземна орбита, в междупланетното пространство. Последната космическа мисия, която СССР е изстреляла в междупланетното пространство, е „Фобос 2“ до Марс – на 12 юли 1988 година. На 13-ти юли бе прекратено точно 31-годишно прекъсване на руските междупланетни полети.

За допълнителна информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/