Как масажът „Ломи-ломи“ завладя целия свят и защо се практикува?

1
212
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

В разгара на лятото ви пренасяме на едно от най-екзотичните и красиви местенца по света, а именно Хавай. Загадъчните и необятни плажове привличат хиляди туристи годишно. Бурните сини вълни, невероятните залези на слънцето и мистичните тропически острови носят на посетителите пълна релаксация.

За Хавайските острови се носят много легенди. Една от тях гласи, че древните шамани изцелявали болните и пренасяли любов и тайнствена сила чрез лечебен масаж, който наричали „Ломи-ломи“. Шаманите били пазители на свещените знания и ги предавали от поколение на поколение. Приемало се, че чрез ръцете си те пренасяли благословията на боговете. Името на масажа свързвали с успокоение, разнежване, отпускане. Според друга легенда, когато древните полинезийски заселници достигнали до Хавай, те завещали на местните жители своята тайна за свързване на тялото и духа – древен масаж, който впоследствие наричат „Ломи-ломи“. Практикуването му се е осъществявало под ритъма на традиционни танци, а хората го възприемали като свещен ритуал. За щастие, днес масажът „Ломи-ломи“  е познат по целия свят и успешно се практикува у нас. Вярва се, че той успокоява душевните терзания, освобождава напрежението и отпуска тялото.

Техника при извършване на ритуала

Възприети са различни подходи при изпълнение на „Ломи-ломи“ – при абсолютна тишина или под звуците на приятна и успокояваща музика, от един масажист или от двама. Ритуалът започва с полагане на длани върху гърба на масажирания и леки и нежни вълнообразни движения върху тялото. Те трябва да наподобяват въображаем танц, в който терапевтът използва ръцете си от върха на пръстите до лакътя. Постепенно движенията ускоряват своята динамика, на някои места дори е позволен лек натист върху определени точки, за които масажистът усети, че предизвикват напрежение у клиента. При тази процедура в тялото навлиза позитивна енергия и го изпълва изцяло. По време на масажа предмишниците се движат по цялото тяло – от върха на раменете до стъпалата.

В Хавай „Ломи-ломи“ се практикува и върху коремната област, защото древните жители са приемали, че дебелото черво е част от душата на човек.

Продължителността на масажа е около час, като много често се практикува в турска баня за пълно отпускане и хармония. По желание, може да се използва пяна, водорасли или глина. Важно е да се подчертае, че ритуалът не може да се извършва от всеки. Este Fitness & Spa разполага с най-добрите професионалисти, които години наред усвояват техниките на масажа.

Полезни действия на „Ломи-ломи“

Основната цел на ритуала е постигане на хармония и разтоварване на напрежението. Ползите от него несъмнено са много, но тук ще посочим най-основните.

Масажът се използва за намаляване на стреса и умствената отмора, при емоционални смущения и непрекъснат стрес. Практикува се още при мускулни и ставни болки, причинени вследствие на травми или наранявания. Чрез стимулиране на правилното функциониране на различни органи и мускули в тялото се засилват процесите по създаване на енергия в организма. Масажът освобождава нервните пътища и води до състояние на спокойствие за цялото тяло и за духа. Доказано е, че главоболието, причинено от стрес, също може да бъде положително повлияно. Чрез стимулиране на потока енергия се създава по-добро кръвообръщение и балансиран метаболизъм. Неслучайно терапевтът използва ръцете си от върха на пръстите до лакътя. Освен това, той предварително проучва индивидуалните нужди на клиента, за да предотврати състоянието на дискомфорт и отпадналост. След масажа клиентът се чувства отпочинал и изпълнен с енергия, а защитните сили на организма са стимулирани.

Мистични разкрития за масажа „Ломи-ломи“

В Древността е било възприето преди извършване на масажа да се прочита специална молитва. Тя разкривала дълбоко пазени природни тайни, а силата ѝ била толкова мощна, че отключвала невероятен прилив на енергия в помещението, където се практикувал ритуалът. След прочитане на молитвата лечителят-терапевт придобивал невероятна сила, която му позволявала чрез дланите си да пренесе любов и топлина по цялото тяло на масажирания.

Смята се, че масажът възвръща щастието при хората, които са белязани от липса на внимание и обич. Той им помага да се справят с депресията, стреса и паник атаките. Не е случайно, че след „Ломи-ломи“ тялото и душата намират хармония. Масажът е с изключително силен релаксиращ ефект. Само една процедура се равнява на почивка от няколко дни.

Дали наистина един масаж е способен да дари тялото с любов и нежна грижа? Да, твърдят хората, запленени от мистичния „Ломи-ломи“. А ние смятаме, че си струва да опитаме. След дълъг и изморителен ден на работа, през уикендите или по време на лятната ваканция можем да си позволим един час за освежаваща и релаксираща процедура. Е, не можем да се пренесем в Хавай, но можем да отключим древната сила на шаманите и лечителите, които са населявали тропическите острови там.

Последни публикации в блога

В разгара на лятото ви пренасяме на едно от най-екзотичните и красиви местенца по света, а именно Хавай. Загадъчните и необятни плажове привличат хиляди туристи годишно. Бурните сини вълни, невероятните залези на слънцето Днешното забързано ежедневие предполага все по-честа консумация на нездравословни храни и напитки. Приемът на по-голямо количество въглехидрати и мазнини трябва да се извършва с мярка и ясно съзнание колко често човек може да Или как в Este Fitness & SPA  ще се погрижат за здравето и красотата ви във всичките им аспекти Всеки от нас е чувал различни твърдения по повод полезните качествата на водата Ритуалите за красота са сред любимите занимания на представителките на нежния пол. Когато става въпрос за външен вид и разкрасителни процедури, жените винаги са готови да експериментират. Векове наред дамите намират начин да Фитнес тренировките изискват постоянство и отдаденост. Поддържането на стройно и стегнато тяло не включва безразборно хранене и мързелуване. Обикновено зимата е сезонът, когато сме най-мотивирани да започнем да тренираме, защото времето навън е В днешно време общоприетите стандарти за женска красота често влияят върху самочувствието и емоционалното състояние на нежния пол. Причината е, че привлекателността все по-често се свързва с определени размери на тялото или с В днешното забързано ежедневие имаме безкрайно много задачи, постоянно сме в движение или се лутаме в различни посоки. Често планираните през деня дейности въобще не се осъществяват, защото липсва достатъчно време за изпълнението Напоследък все по-голяма популярност придобиват протеиновите храни и напитки. В социалните мрежи е пълно с реклами на протеинови добавки, които непрекъснато попадат под прицела на нашето внимание. Във фитнес залите също има обособени Всички сме наясно, че обещанията, които си даваме в началото на всяка нова година да се храним здравословно и да спортуваме по-честно, се спазват само първите една-две седмици. За съжаление, много скоро губим