Невероятно постижение! Вижте как изглежда успешно разгърнатото платно на Лайтсейл 2!

1
167
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Земята на фона на разгърнатото от „Лайтсейл 2“ платно. Photo credit : The Planetary Society

24 юли 2019 г. 23:00 ч.

Светослав Александров. Космическата платноходка „Лайтсейл 2“, създадена от американската неправителствена организация с международно участие „Планетно общество“, е разгърнала успешно своето платно. Получените на Земята снимки потвърждават, че процедурата е минала напълно според очакванията.

Платното има обща площ от 32 квадратни метра – колкото един боксов ринг! 

Кратък клип от разгръщането на платното на „Лайтсейл 2“. Photo credit : The Planetary Society

Според информацията от „Планетното общество“, разгръщането на платното е важно постижение за екипа на „Лайтсейл 2“, тъй като сега може да започне демонстрацията на технологията „слънчево плаване“ като надежден начин за придвижване на спътниците от типа CubeSat – малки, стандартизирани сателити, които драстично снижиха цената на космическите изследвания. 

„Вчера ние успешно отплавахме чрез слънчевите лъчи“, сподели Бил Ний, изпълнителен директор на „Планетно общество“. „Благодарение на нашия екип и на десетките хиляди хора от цял свят, които ни подкрепиха, мечтата, започната от основателите на „Планетното общество“ преди повече от четири десетилетия, достигна до етапа на полет“. 

Напомням на читателите, че „Лайтсейл 2“ бе изстреляна на 25-ти юни тази година с ракетата „Фолкън Хеви“. Мисията е наследник на „Лайтсейл 1“ – предишната платноходка, която летя през 2015-та година. Целта на тогавашната мисия бе да се тестват технологиите по разгръщането на платното. Всичко мина успешно и платното бе разпънато, но по думите на представителите на „Планетното общество“ са били констатирани множество малки проблеми. Сега, когато „Лайтсейл 2“ е на път да разгърне платното си, очакваме новата мисия да демонстрира промяна на параметрите на околоземната орбита само посредством метода на слънчевото плаване. 

Общата площ на платното е цели 32 квадратни метра. Механизмът на действие е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват космическия апарат. Правя обаче важно уточнение – това не е задвижване посредством слънчевия вятър, който представлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното. 

Счита се, че слънчевото плаване е една от малкото реалистични технологии, които притежават потенциала да ускорят космически апарати на път към далечните звезди. 

За повече информация: The Planetary Society

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/