Проектът „Гранд каньон“ блокира „Младост“ :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
106
Добави коментар

Един голям изкоп и още едно разрешително. Това има в момента в центъра на квартал „Младост“, където турската компания „Garanti Koza“ иска да построи мегакомплекс, пише Капитал.

Въпреки дълготрайните съмнения за негативния ефект върху трафика във втория по големина столичен квартал, Столичният общински съвет одобри в четвъртък новото разширение на мегакомплекса Grand Kanyon.

Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми

С 33 гласа „за“, 9 „против“ и един „въздържал се“ съветниците дадоха ход на третата част на проекта, който предвижда сграда с 10 етажа жилища и 18-етажен хотел.

Интересното в случая е, че въпреки новите разрешителни, проектът изглежда застинал във времето. „Garanti Koza“ вече трябваше по план да е готова с първите две фази, но те са още на етап изкоп. Самият проект пък стана знаменит покрай съпротивата, която жителите на „Младост“ и бившият кмет Десислава Иванчева оказаха срещу неговото одобрение.

Транзитният кошмар „Александър Малинов“

За новото застрояване в Grand Kanyon е изготвено транспортно-комуникационното проучване, възложено от инвеститора по искане на общината. То е извършено от фирма „Лендпроект“, а неин представител е коментирал на заседание на общинската комисия по транспорт, че става дума за 2-3% увеличение на трафика, което се равнява на „2-3 минути повече“ в задръстванията.

„Става въпрос за още една 80-метрова сграда до строящите се и планирани в района“, коментира обаче съветникът Войслав Тодоров от „Нормална държава“. „Това е едно огромно застрояване в изключително малко пространство, ще претовари средата. Бул. „Ал. Малинов“ вече е с изчерпан капацитет. Новото застрояване ще увеличи трафика с 2-3 до 5%, което, като отчетем кумулативния ефект, ще увеличи времето за чакане с 10-15%“, посочи той.

Заради съмнения дали става въпрос за 2-3 или по-скоро за 10-15 минути, разширението на мегакомплекса веднъж вече отпадна от дневния ред на общинския съвет. Сега точката беше гласувана с допълнения: във визата за строежа да бъде записано, че разрешение за строеж ще се издаде след изграждане на прилежащата инфраструктура. Става въпрос за кръстовище на ул. „Бъднина“, между булевардите „Сахаров“ и „Ляпчев“. То трябва да бъде изградено от инвеститора.

Отделно трафикът в квартала трябва да се отпуши след изграждането на бул. „Копенхаген“, за което се говори от 10 години. Той е продължение на бул „Андрей Ляпчев“, след метростанцията в „Младост 3“ в посока транспортния възел на бул. „Цариградско шосе“. И тази артерия обаче се бави и далеч не е сигурна, заради отчуждения и неизяснена собственост на терени по трасето.

„Големият проблем е липсата на управленски капацитет. Това е голям инвеститорски проект, от каквито София има нужда. Но ако той бъде построен днес, хората от квартала няма да живеят добре“, коментира преди гласуването в зала общинският съветник Иво Божков. „Бул. „Ал. Малинов“ е непроходим от 17 до 20 ч. Това е, защото общината не си е свършила работата. Нищо не е направено по бул. „Копенхаген“, няма изгледи да бъде завършен в следващите 5 години. Това означава липса на планиране и ненадежден партньор в лицето на общината“, каза още той и заяви, че няма как да подкрепи точката.

Голям, голям каньон

Проектантът на „Grand Kanyon“ – арх. Любен Болгуров, коментира пред „Капитал“, че става въпрос за три отделни проекта на три отделни терена, които ще бъдат обединени в един комплекс, но не са „фази“. „Имаше забавяне заради проблемите на инвеститора в Турция. Първите два, а и новият проект, за който получихме разрешение, могат да са готови през 2022 г.“, коментира архитектът.

Grand Kanyon е мащабен проект с инвеститор турската компания Garanti Koza, който предвижда изграждането на 245 хил. кв. м разгъната застроена площ на бул. „Александър Малинов“ в „Младост 3“. Първият етап на строителството предвижда парк, вторият – хотел, две жилищни високи сгради, търговски център.

Проектът, който ще е на мястото на бившата „Аско Деница“, беше представен още през 2014 г., а година по-късно получи и сертификат за приоритетна инвестиция от правителството. Първоначалният план за завършването на комплекса беше то да стане факт през януари 2018 г., но недоволството в квартала, което доведе и до избирането на Десислава Иванчева за кмет, забави издаването на разрешително. Тогава Йорданка Фандъкова прехвърли специално правомощието да одобри разрешителното на районното кметство, въпреки че по закон това е задължение на голямата община. В началото на март 2017 г. стана ясно, че главният архитект на района Весела Тасева е подписала разрешителното за строежа, в резултат на което Иванчева обяви, че тя ще бъде освободена.

През юни миналата година, Министерски съвет даде специално разрешение сертификатът за приоритетен проект да бъде удължен с още две години.

Въпреки забавянето на строителството сега инвеститорът придвижва сграда със смесено предназначение, която включва 10-етажна жилищна част и 18-етажен хотел, с приземна търговска част. Надземната разгъната площ е 33.5 хил. кв. м. В отговор на обществените притеснения от Garanti Koza леко са редуцирали проекта. В общинската комисия по архитектура беше решено аксималната височина на сградата да бъде намалена до 75 м.