Американската лунна мисия ЛРО засне прекрасните хълмове в центъра на кратера Джексън!

1
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

Забележителните различия в цвета на хълмовете от централния пик на кратера Джексън са показател за вариации както на състава, така и на възрастта на материала. Credits : NASA/GSFC/Arizona State University

31 юли 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. Американската мисия „Лунар Риконисънс Орбитър“, която работи в орбита около Луната от 2009-та година до ден днешен, продължава да изпраща вълнуващи снимки с висока разделителна способност. 

Изглед към кратера Джексън. Снимката бе заснета, когато „Лунар Риконисънс Орбитър“ бе на височина 111 километра, а Слънцето се намираше на запад. Централните хълмове се издигат на 1800 метра над дъното на кратера. Credits : NASA/GSFC/Arizona State University

Какво се намира под повърхността на Луната? Трудно е да се каже. За да изучаваме вътрешността на нашата собствена Земя, геолозите извършват сондажи дълбоко в нейната кора. Но все още не разполагаме със същата технология на Луната. Е, учените притежават една друга възможност – да изучават естествените пробойни в лунната кора – това са самите кратери!

Горепосочените снимки са заснети от модерната мисия на НАСА „Лунар Риконисънс Орбитър“ и на тях се виждат характеристики от лунния кратер Джексън. Този кратер се е образувал върху неравен терен – източният му ръб се извисява на 6 000 метра, а западният – на 3 000. Материалът, разпръснат върху хълмовете от централния пик, произлиза от дълбочина 1000 метра. А благодарение на щателен анализ, учените могат да гадаят какво има дори на 5 или повече километра под лунната повърхност! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/