Първи снимки! Руският космически телескоп Спектр-РГ проведе дебютните си научни наблюдения!

1
122
Добави коментар
redbul80
redbul80

Първите снимки, направени от руския прибор ART-XC на борда на космическия телескоп „Спектр-РГ“. Photo credit : Roscosmos

31 юли 2019 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. Руският космически телескоп „Спектр-РГ“, който бе изстрелян благополучно на 13-ти юли, успя да заснеме своите първи снимки! Изображенията бяха получени на 30-ти юли посредством руския прибор ART-XC.

На тях се вижда яркият рентгенов пулсар Центавър Х-3. В близко време ръководството на мисията ще калибрира всички седем модула на ART-XC.

Анализът на данните показва устойчив периодически сигнал от източник с период от 4.8 секунди. Когато горните снимки бяха получени, разстоянието между „Спектр-РГ“ и Земята бе 1 милион и 143 хиляди километри. Телескопът продължава да пътува към точката на Лагранж L2 от системата „Земя-Слънце“. Ако той успешно се позиционира там, това ще е важно постижение за тепърва възраждащата се междупланетна космонавтика на Русия. Никога досега построен от руснаците апарат, било то съветско време, било то след това, не е достигал до която и да е от точките на Лагранж. 

Напомням на читателите, че „Спектр-РГ“ е първата междупланетна мисия, построена от Русия след съветската епоха. Разбира се, през последните години руски ракети изстреляха благополучно множество космически апарати като „Винъс Експрес“ до Венера, „Марс Експрес“ и „ЕкзоМарс-2016“ до Червената планета, но това са апарати най-вече на Европейската космическа агенция (ЕКА). За разлика от тях, платформата на „Спектр-РГ“ с име „Навигатор“ е произведена в Русия. По-точно – създадена е от предприятието НПО „Лавочкин“.

Основната мисия на „Спектр-РГ“ е да изучава Вселената в рентгеновата и гама-лъчевата област. На борда му има два прибора: руски ART-XC и немски eRosita. В хода на основната му научна програма телескопът ще изучава мистериозните космически явления, известни като „тъмна материя“ и „тъмна енергия“. Учените разчитат, че „Спектр-РГ“ ще работи минимум четири години, а надеждите са да изкара поне шест години и половина. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/