Екипът на марсианската мисия на НАСА ИнСайт работи усилено, за да върне работоспособността на пробивната машина

1
201
Добави коментар
redbul80
redbul80

2 август 2019 г. 08:05 ч. Екипът на американската мисия „ИнСайт“, която в края на 2018-та успешно кацна на Марс, работи усилено, за да приведе немската пробивна машина в работоспособно състояние.

Напомням на читателите, че „ИнСайт“ има два основни прибора – сеизмометър SEIS и въпросната пробивна машина HP3. Сеизмометърът бе разположен на марсианската повърхност успешно, докато пробивната машина трябваше да издълбае отвор с дълбочина между 3 и 5 метра, откъдето да изучава вътрешната структура на Червената планета.

За съжаление машината достигна до 30 сантиметра… и отказа да продължи и сантиметър повече. Това е крайно недостатъчна дълбочина, за да се получат смислени научни резултати. Диагностиката показа, че технически инструментът е изправен, затова учените сметнаха, че най-вероятно машината е ударила някоя скала.

Но по-нататъшният анализ показа, че може би причината е друга – мощната машина толкова силно е дълбала марсианския грунт, че е създала кухина около себе си. Следователно, когато екипите се опитват да продължат нататък, бургията просто отскача в стените на кухината.

Затова е взето решение да се използва роботизираната ръка на „ИнСайт“, която да натисне грунта отгоре, за да се запълни дупката. 

Разбира се, ако процедурата е успешна, все още има вероятност отдолу да има скала или дори да продължи да дълбае успешно, да стигне до нова скала по-навътре. Пробивната машина е така проектирана, че да измества или раздробява по-малките скали, но голяма скала може напълно да блокира работата. Екипът на мисията е избрал място, където се смята, че няма такива скали, но пълна увереност не може да има, тъй като не съществува начин да се види какво има вътре в самия грунт. 

Разгледайте последните снимки тук: https://mars.nasa.gov/insight/multimedia/raw-images/

Тази снимка бе заснета от „ИнСайт“ на 1-ви август 2019-та и показва работата на роботизираната ръка около пробивната машина. Photo credit : NASA/JPL-Caltech