Неясното бъдеще на Кристалина Георгиева в МФВ

1
158
Добави коментар
mignews
mignews

Пред кандидата на европейските правителства за следващ ръководител на фонда все още има много въпросителни

Кристалина Георгиева, временно изпълняващият длъжността ръководител на Световната банка, беше избрана за европейски кандидат, който да оглави Международния валутен фонд, в ожесточен процес, чийто резултат беше оспорен от някои страни членки.

Ако Георгиева спечели подкрепата на борда на МВФ през есента, тя ще наследи Кристин Лагард и ще се изправи пред отслабената световна икономика, заплашена от ескалации в търговските напрежения, пише Bloomberg.

„Георгиева има всички необходими умения, както и опит и международно доверие, за да наследи Кристин Лагард и да ръководи МВФ успешно“, посочи в свое изявление след решението френското финансово министерство.

Фондът ще прекрати приемането на кандидатури на 6 септември, като ще се опита да приключи процеса до 4 октомври. Лагард трябва да застане начело на Европейската централна банка на 1 ноември.

Европейското търсене на наследник на Лагард в МВФ, ръководено от френския финансов министър Бруно льо Мер, изпробва подкрепата за петима кандидати – Георгиева, испанският министър на икономиката Надя Калвино, португалският министър на финансите Марио Сентено, бившият министър на финансите на Холандия Йерун Дейселблум и ръководителят на Финландската централна банка Оли Рен.

„Г-жа Георгиева получи подкрепата на 56 процента от страните, които представляват 57 процента от населението на ЕС, докато Дейселблум беше подкрепен от 44 процента от страните, представляващи 43 процента от населението“, уточни европейски източник.

Група страни, начело с Холандия и Германия, са предпочели Дейселблум, но не са успели да надделеят над южните и източноевропейските страни, които са подкрепили Георгиева.

Великобритания също възрази на начина, по който беше проведен вотът, като посочи, че не е имала достатъчно време, за да издигне свой кандидат, твърдят запознати източници. Кралството все пак ще продължи да се придържа към процеса, а по-късно ще издигне и своята кандидатура за него.

Неписано трансатлантическо споразумение обикновено позволява на Европа да избере ръководител на Международния валутен фонд, а на САЩ – на Световната банка. По-рано тази година американският президент Доналд Тръмп успешно номинира на Дейвид Малпас, бивш високопоставен служител в Министерството на финансите на САЩ, за ръководител на Световната банка.

Раздорът в Европа относно процеса все пак може да окуражи развиващите се пазари да номинират свой собствен кандидат, позовавайки се на нарастващата им тежест за глобалната икономика.

Трябва да се има предвид и че кандидатурата на Георгиева ще наложи промяна на правилата на фонда, които изискват управляващият директор да бъде под 65-годишна възраст. Нуждата от промяна може да отслаби европейския кандидат, ако достатъчно голям брой страни членки на МВФ се противопоставят на реформата.

Ако Георгиева все пак застане на поста на Лагард, ще трябва да прецени колко от нейните политики да възприеме. Досегашният ръководител на МВФ се опита да даде на развиващите се икономики повече глас в управлението на кредитора, като същевременно постави по-голям акцент върху социалните въпроси, включително изменението на климата, доходите и неравенството между половете.

 

Share
Tweet

Google Plus

Share