Клисурски Манастир и Вършец

1
180
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

Вършец

В Северозападната част на България се намира планинският град Вършец. Той е разположен в област Монтана, в близост до град Берковица, в подножието на връх Тодорини кукли. Известен е като куротен град заради минералните си лечебни води. Климатът тук е мек и планински. Населението достига до 8 000 души и се разпростира на площ от 81, 96 км2.
Предпочитана туристическа дестинация сред мнозина, гр. Вършец е дом на вторият по големина естествен природен парк на Балканите след Борисовата градина в София. В центърът на парка се намира местността  Иванчова поляна.
Първата лечебна баня е построена още през 1910г., но за съжаление не успява да побере всички болни нуждаещи се, за това през 1930г. се конструира втора такава, но с по-големи размери. Извиращата вода е с температура от 37 оС, изключително чиста и слабоминерализирана подходяща за консумация.
Художествената галерия във Вършец е интересно място за любопитни туристи. Тя побира в себе си 664 картини и 27 скулптури изваяни от глина, гипс или дърво.
Интересният общински музей се разделя на 4 типа. Античен, Археологически находки и монетна колекция, Етнографски, и Балнолечебен. Още наричан градът на здравето тук има множество почивни станции, къщи, хотели и др. Само на 5 км от града се намира местността Водопада, която привлича стотици хора.
Красиво планинско селище побрало в себе си история и красиви забележителности е любимо място на много туристи.