Изчисляване на калории в културизма

1
155
Добави коментар

Изчисляване на калории в културизма

Ако ядете неправилно и дори некачествена „лоша“ храна, тогава колкото и да се стараете, мускулният растеж със сигурност ще започне да се забавя. Не забравяйте: успехът в културизма е като детски пъзел с картини. Състои се от различни фактори. Всичко зависи от вашите бързи акъла.
В течение на няколко седмици приемайте приблизително същото количество калории, след което претеглете и определете до какво сте стигнали. Ако растежът не работи, добавете още 300 калории на ден (поради качествените питателни храни). Погледнете отново какъв ще бъде резултатът. Разбира се, всичко това при условие, че сте „вътре“ в тренировъчния цикъл, работите по продуктивна програма с оптимална честота на обучение и в същото време да си почивате добре.
sarms cena
Увеличете приема на калории, като продължавате да растете стабилно, без значително увеличаване на телесните мазнини. Ако сте на по-малко от 25 години, най-вероятно трябва да получавате 4000 или дори 5000 калории на ден. Когато остареете, можете да растете, като получавате по-малко калории.
Ако имате нужда от много голямо увеличение на калориите, да речем, хиляда, две или три, не правете това с един „скок“. Увеличете броя на калориите постепенно – точно като тренировъчните тежести. Невъзможно е да преминете от клекове от 90 кг на 140 кг наведнъж. Натрупвате тегло стъпка по стъпка: 2 килограма, или килограм, или половин килограм. Направете същото с диетата.
Увеличете порциите малко по малко, оставете тялото постепенно да свикне с новата хранителна система. Повечето от калориите, които трябва да си набавите през тези 4-6 седмици от цикъла, когато тренирате с максимална интензивност. В облекчения етап на цикъла няма нужда от повишено съдържание на калории – всичко си има своето време. Най-интензивната част от цикъла е времето, когато трябва да получите най-много протеиново “гориво”, витамини и качествени хранителни добавки. С други думи, това е моментът, в който поставяте най-мощната основа за бъдещ растеж на мускулите.

В същото време не забравяйте, че наддаването на тегло не е самоцел. Трябва да знаете как точно наддавате. Има нещо ужасно и става възможно най-дебело, „набъбва“ – този подход не е подходящ. Ти и аз се нуждаем от мускули, а не от мазнини. Проверявайте дебелината на мастния слой в кръста през цялото време: притиснете с мазнина гънката с два пръста. Ако тя е твърде голяма, отрежете калориите и внимателно разгледайте тренировката – работи ли достатъчно добре
И въпреки това средният аматьор няма да може да изгради мускули без маломално натрупване на телесни мазнини. Ако не сте склонни към наднормено тегло, е добре да добавите малко мазнини с мускулите си. Той ще се „разтвори“ без следа, когато поемете „облекчението“ и мускулната рисунка.
Не се опитвайте дори да избягвате броенето на калории. Ако не знаете колко калории получавате на ден, как можете да зададете оптималното (за растежа) съдържание на калории за себе си? Вземете храненето толкова сериозно и замислено, колкото и да тренирате: поставете постепенни цели и ги постигнете. Разпределете калории между „твърда“ храна и мляко, пригответе хранителни смеси в блендер. Яжте често и малко, но не на гигантски порции, два или три пъти на ден. Ако имате нужда от значителен мускулен растеж, трябва да ядете пет, а дори и шест пъти на ден.
Колко ще ядете и колко да пиете зависи изцяло от вас. Тук трябва да обмислите какво е ежедневието ви, как работи храносмилането ви и т.н. Лично този вариант ми подхожда най-добре: обилна закуска и вечеря, а между тях – сок, плодове, мляко и протеинови шейкове. Млякото и коктейлите осигуряват много хранителни вещества и не се нуждаят от дълга подготовка. Така че закусвам на всеки два часа – в пълно съгласие със стомаха. Но ако вместо плодове и напитки започнах да ям твърди, твърди храни, храносмилателната система веднага би се разбунтувала.
sarms cena
По принцип диетата на обикновения културист е нещо, което не изисква насилие срещу себе си. Пийте мляко, яжте риба, яйца, зърнени храни (не само хляб), плодове и зеленчуци, ядки, семена и бобови растения. И колкото е възможно по-прясна храна с груби фибри. Всеки обяд или вечеря, започнете с „естествена“ закуска, като моркови или домати. Накратко, не е нужно да разбивате торта заради диетата – правилното хранене не изисква такива героични усилия.