Американската „Конкорд“ ще продава е-винетки от 14 август

1
112
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Още една компания започва да продава електронни винетки в България от 14 август, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Това е българското дружество „Конкорд Смарт Инфраструктура“, учредено на 20 март тази година. Мажоритарен собственик на фирмата е американската Concord Smart Infrastructure Inc. Компанията сключи договор с пътната агенция за Национален доставчик на услуги (НДУ) в началото на юли и имаше срок от 10 дни за постигане на оперативна съвместимост със системата.

„Конкорд“ възнамерява да стартира продажбата на е-винетки от 00:00 часа на 14 август 2019 г. под търговската марка DigiToll – както на специално разработената онлайн платформа www.digitoll.bg, така и в партньорската мрежа на „Интеркапитал груп“, позната с услугата „Cashterminal”, която разполага с над 1500 платежни терминални устройства в страната.

До момента само една фирма продава електронните стикери и ще посредничи при събирането на пътните такси за камионите – „Интелигентни трафик системи“. Компанията е получила своя договор на 18 декември 2018 г., ден преди публикуването на условията за кандидатстване за национален доставчик. ИТС прибира и 7% комисионна от цената на винетките.

Вторият регистриран национален доставчик – компанията „Телетол“ – не е успяла да докаже оперативна съвместимост и договорът и в частта за продажба на е-винетки е прекратен, уточнява от пътната агенция. „Телетол“ обаче обвиниха АПИ в създаването на изкуствен монопол, както и в това, че не са предоставили достъп до системата, за да могат те да тестват своето технологично решение.

В първата фаза от процедурата за регистрация на Национален доставчик на услуги е „Иком“ АД. Дружеството иска да партнира само в събирането на тол такси.