„Топлофикация София“ чака 10 млн. лв. от изравнителни сметки

1
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Топлофикация София“ очаква приход в размер на 10 млн. лв. от изравнителни сметки за парно и топла вода. Клиентите на дружеството могат да започнат да ги плащат от 15 август на касите. Това коментира пред БНР изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев по повод заведеното дело от „Булгаргаз“ за дълг от 35 млн. лв. Столичната топлофикация разчита на този паричен поток, за да погаси част от тези задължения.

Георгиев отрече, че дружеството е спряло да плаща задълженията си. „Търсим парите, което означава, че най-вероятно ще ги намерим от продукцията, която произвеждаме – електрическа и топлинна енергия. Плащанията по това, което сме произвели, предстоят до края на месеца“, коментира той. „За последните месеци не е увеличено задължението, то е натрупано през първата половина на годината“, уточни той.

Припомняме, че вчера изпълнителният директор на „Булгаргаз“ обяви, че общият дълг на „Топлофикация София“ към газовата компания е 120 млн. лв. и той е натрупан за последните 12 месеца. Преди година Българският енергиен холдинг (БЕХ) изкупи 100 млн. лв. дълг на топлофикацията към „Булгаргаз“. Т.е. холдингът използва държавни средства, които в последствие трябва да бъдат върнати от „Топлофикация София“, но натрупването на новите милиони показва, че това едва ли ще се случи. Общите задължения на общинското дружество са вече близо 1 млрд. лв.

Кремен Георгиев заяви в интервюто днес, че има визия как дружеството да изплати задълженията си, но отказа да сподели каква е тя. Той изрази очакване в следващата половин година да има реални резултати от управленската му концепция.

Георгиев и допълни, че са коментирани възможности за изплащане на задълженията към „Булгаргаз“ на среща с компанията днес. „Не ми е безразлично това, че дружеството дължи толкова пари на „Булгаргаз“. С магическа пръчка не могат да станат нещата, те стават постепенно“, коментира той.