Успех: Индийската мисия Чандраян 2 напусна околоземна орбита и вече лети към Луната!

1
172
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: повдигането на орбитата на „Чандраян 2“ и отправянето към Луната. Image credit : ISRO

14 август 2019 г. 08:15 ч.

Светослав Александров. Днес автоматичната лунна станция на Индия „Чандраян 2“ извърши успешно петата си маневра, по време на която главният двигател бе запален в продължение на около 20 минути. С това „Чандраян 2“ напусна окончателно пределите на околоземна орбита и лети по траектория, която ще отведе мисията до Луната.

Напомням на читателите, че роботизираната станция бе изстреляна благополучно на 22-ри юли с помощта на индийската ракета „GSLV – MkIII“. Това е най-мощната ракета, с която Индия разполага и притежава модерна криогенна степен. За съжаление ракетата е среднотоварна, с товароподемност от 10 тона в околоземна орбита. Индийците, за разлика от САЩ и Русия, все още нямат истинска тежка ракета. Поради това нямаше как тази сложна мисия „Чандраян 2“ да бъде изстреляна директно на тридневен път към Луната. Вместо това мисията бе позиционирана в първична околоземна орбита с параметри 169.7 на 45 475 километра. 

През следващите седмици „Чандраян 2“ извърши последователно пет повдигания на орбитата със собствения си двигател, за да може да се отправи към Луната. Двигателят работеше по план и всички тези маневри бяха успешни.

Следващият голям етап от експедицията ще е на 20-ти август, когато двигателят отново ще се запали и така „Чандраян 2“ ще се позиционира в първична окололунна орбита с параметри 118 на 18 078 километра. Четири последващи запалвания, на 21-ви, 28-ми и 30-ти август, ще коригират орбитата до кръгова. След това спускаемият апарат „Викрам“ ще се отдели от кораба-майка на 2-ри септември. Той ще извърши самостоятелно още две маневри, преди да кацне на повърхността на 7-ми септември.

Ако кацането е успешно, Индия ще се превърне едва в четвъртата държава след СССР, САЩ и Китай, постигнала меко прилуняване. „Викрам“ ще се позиционира в района на Южния полюс на Луната, където се знае, че има запаси от вода под формата на лед. След кацането спускаемият апарат ще освободи лунохода „Прагиян“. Очаква се „Викрам“ и „Прагиян“ да работят в продължение на 14 земни дни, колкото продължава един лунен ден. 

За повече информация: ISRO

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/