5 съвета как да обзаведем хола си

2
271
Добави коментар
svetla58
svetla58

Холът е една от стаите у дома, в която прекарваме най-много време и в която обикновено посрещаме гости, затова трябва да бъде уютен, гостоприемен и представителен. Вижте 5 съвета за вашия хол.

Обзавеждането

Обзавеждането на хола изисква повече грижа и внимание, защото е пряко свързано с функционалността на стаята. Трябва да е удобно, да носи усещане за уют, да отговаря на размерите на помещението и да предразполага към атрактивен декор.Важно е да прецените правилно от какво обзавеждане се нуждае вашият хол – дали ще търсите модулно, или пък един самостоятелен диван, дали ще искате да има кресла или ще търсите диван с кушетка, предвиждате ли табуретка или холна масичка, към какъв дизайн сте се ориентирали (по-изчистен и семпъл, по- ярък и зебележим, с прави линии и пък нещо в бохемски стил)

Фокусна точка

След като сте набелязали обзавеждането, изберете си фокусна точка, защото около нея ще подредите цялата стая. Фокусната точка може вече да присъства в помещението (например, ако имате камина), или пък да си я създадете сами – като окачите голямо огледало или картина, като аранжирате фотостена или пък ако свирите на пиано, да го разположите в едната част на стаята. Имайте предвид, че фокусната точка е първото, което хората виждат, когато влязат в помещението, и това, което задържа най-много вниманието.

Цветна палитра

Следващата стъпка е да си изберете цветна палитра. Може да сте почитатели на монохромната комбинация и да трябва да решите само какъв цветен акцент да изберете, за да разчупите черно-белия декор. Може да търсите някаква по-свежа и ярка комбинация или да се придържате към неутралната палитра.Важно е комбинацията от цветове да е хармонична и да отговаря на личните ви разбирания за домашен уют. Дизайнерите препоръчват да комбинирате тъмни и светли нюанси, защото така създавате дълбочина и внасяте баланс в декора.

Практичност

Изберете стил за вашия хол, който най-добре пасва на нуждите ви. Трябва да се чувствате комфортно и приятно тук, затова например ако не сте почитатели на еклектиката, колкото и екстравагантна и актуална да е тя, не се спирайте на нея. Или пък скандинавския стил – изчистен, елегантен, но за някои хора е твърде студен и сдържан. Важно е също да не претрупвате с вещи и мебели, които да демонстрират предпочитанията ви към въпросния стил, а да оставите достатъчно свободно пространство в стаята.

Светлина

Много хора пренебрегват тази стъпка, но светлината също допринася за цялостния облик на вашия хол. Според интериорните дизайнери е най-добре да бъде комбинирана – тоест, да имате три източника. Единият е отгоре, другият е естествена светлина от прозореца, а третият да служи като акцент в някой от ъглите на хола.