Уикенд в Княжевац

1
144
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

Княжевац

Княжевац е град в Източна Сърбия в Зайчарски окръг. Има площ от 1202 кв. км. и население малко над 19 хил. души. Климатът му е умереноконтинентален. Градът е разположен на реките Свърлишки и Търговишки Тимок, които са свързани от седем моста, най-известните от които – дървения, каменния, металния, бетонния мост (моста на любовта) и др.
Княжевац е един от най-старите градове в Сърбия. До средата на 19 век градът е бил български и е носил името Гургусовец. През 1833 г. е предаден на Сърбия и преименуван на Княжевац в чест на княз Милош Обренович.
Сръбската дестинация има обаятелна атмосфера и интригуващо минало. Едни от най-големите туристически атракции са трите музеи. В градския музей е запазано миналото на 19 век на града, както и в Историческия, където се съхраняват артифакти от минали епохи. В Етнографския музей пък едно от нещата, които ще видите е колекция от 1000 уникални чифта чорапи от две прежди, традиционни за техния край.
Друга част от културно-историческото наследство на града е Спомен парк – построен в памет на загиналите във войните от Тимочкия регион. Старата чаршия и църквата Св. Геоги са също често посещавани забележителности.
Княжевац е перфектен за вечерни разходки – той омайва със своите красиво осветени алеи покрай реката и цветните фонтани. Ако пък дойдете през юли ще станете свидетели на ежегодния Младежки фестивал на културата, провеждан от 1962 г. насам.
Княжевац и тих, спокоен и адски красив  град и често е наричан „Сръбската Венеция“.