Гарваните извършват погребална церемония и оплакват мъртвите си

17
161
Добави коментар
miro.kamenov.7
miro.kamenov.7

Гарваните извършват погребална церемония и оплакват мъртвите си. Могат ли животните да оплакват мъртвите си? Могат ли наистина да разберат, че един от техните роднини е мъртъв и какво мислят за него?

Хората често мислят, че са специални и стоят много по-високо над животинския свят, че са уникални и единствените, които проявяват чувство на разбиране и страх от смъртта. Но, животните вероятно правят същото. Например, погребална церемония е забелязана при гарваните (Zona666.com).

Всички птици от семейството на Corvidae, което включва и гарваните, сойките, свраките и обикновените врани, са сред най-интелигентните животни на планетата. Те знаят как да работят екипно и имат сложно социално поведение. Знаят как да се ядосат, да си отмъстят и дори да се забавляват. Например, враните особено обичат да се пързалят по гладки хлъзгави повърхности.

Но, има един обред на гарваните, който особено плаши хората. Всеки път, когато умре гарван, другите гарвани летят до тялото му, обграждат трупа и започват да издават силни писъци. Те не напускат тялото веднага, освен, ако наоколо има изобилие от викове и разхождащи се хора.

Това явление отдавна е озадачило дори учените, защото е напълно неразбираемо какво е то. Дали е проявление на по-висша умствена дейност у гарваните, които разбират, че починалият трябва да бъде почитан и изпратен за „другия свят“? Или е нещо различно и само на външен вид прилича на „погребение“?

Едно от най-обширните проучвания за „погребението“ на гарваните е проведено от група, ръководена от Каели Суифт и Джон Марцлаф, биолози в Университета на Вашингтон. В продължение на две години, Каели и нейните асистенти наблюдавали събирането на гарваните и тяхното поведение, когато намират труп на друга гарван.

Каели с увереност съобщава, че гарвите наистина разбират какво е смъртта. При откриване на мъртъв гарван от ятото, поведението им става различно от това на други животни. Подобно поведение се наблюдава при слоновете, делфините и висши примати.

Гарваните без съмнение разбират, че не е умряла просто друга птица от техния вид, но тази, която са познавали преди.

Според експеримент, проведен през 2008 г., гарваните са знаели много добре как да запомнят лицата на определени хора и ги помнят дори след няколко години. Друго проучване показва, че гарвите носят „подаръци“ само на онези хора, които ги хранят.

Погребална церемония

Каели Суифт казва:

„Без съмнение те знаят какво е смъртта и за тях това е сигнал за опасност и безпокойство. И когато обграждат мъртвия гарван и започват да „крещят“, те показват признаци на съжаление и скръб.“
Въпреки това проучване, публикувано през 2015 г., учените и биолозите все още слабо разбират какво кара птиците да се събират, за да оплачат роднина. Нима имат израз на истинска мъка?